Wykonanie
POMIDOROWAZ
WINEM I
CZERWONĄ CEBULKĄPisałam już nie raz i nie dwa, że uwielbiam
pomidorową. Zresztą do tej
pory, chyba żadna inna zupa nie podbiła tak
serca Mojego Maluszka, jak pomidorowa właśnie. Są to już dwa powody, dla których ona właśnie, we wszelkich wariacjach, ląduje na mym
stole. Trzeci, to powodów równie cudny co pozostałe - jest to wszechstronność postaci tej zupy o każdej
porze roku.Inaczej smakuje zimą, gdy zaprawiona
śmietaną rozgrzewa i dodaje energii. Zupełnie inaczej wiosną, kiedy spragnieni lekkości, zaczynamy rezygnować ze
śmietanki i nieśmiało zaprawiamy nowalijkowe rosołki, wyciąganymi ze spiżarni, domowymi przecierami. Radośnie i lekko robimy tę zupkę na początku czerwca, kiedy zaczynają dojrzewać w słońcu pierwsze wczesne odmiany, ze świeżych i pachnących krzaczkiem
owoców . Jednak wyrazistość swego smaku zyskują one późnym latem i wczesną jesienią. Wtedy czerwone, od wciąż ciepłego i coraz niżej wędrującego słońca,
pomidory pachną nieziemsko... . W tym czasie pomidorowa staje się rarytasem niejednej kuchni. Jak z tradycyjnej zupy staje się królową? Za sprawą dodatków....No właśnie dodatki....Pomysł na zupkę, którą Wam dzisiaj prezentuję, pielęgnowałam w swej głowie bardzo długo... . By go sfinalizować potrzebowałam złego humoru (jakoś wtedy, na poprawę, zawsze tworzę coś pysznego), dużej ilości ofiarowanych
pomidorów i śpiącego 3 godziny Maluszka ;) Widziałam wiele różnych wersji pomidorowej z pieczonych
pomidorów, jednak żaden nie przypadł mi do gustu. I tak powstała moja - wyrafinowana za sprawą
czerwonego wina - wersja. Zupka wyszła naprawdę przepyszna. Mąż kazał zapisać koniecznie przepis. No więc zapisuję :) I dzielę się Nią z
Wami , życząc smacznego :)
Składniki na 3 osoby:
6
pomidorówkilka gałązek świeżego
oregano i
bazyliioliwa z oliwek30 ml czerwonego półsłodkiego
wina1 ząbek
czosnku1 średnia
czerwona cebulałyżka
masłasólpieprzokoło pół litra
bulionu warzywnegoPiekarnik nastawiamy na 200'c.
Naczynie żaroodporne polać odrobiną
oliwy z oliwek.
Pomidory wymyć, pokroić w ćwiartki i poukładać ciasno w naczyniu.
Na pomidorach poukładać gałązki
ziół i pokrojony w plastry
czosnek. Popieprzyć i posolić.Całość polać
oliwą i wstawić do piekarnika na około 45 min. Na ostanie 3-4 minuty (trzeba bardzo uważać, by nie przypalić zbytnio
ziół i
czosnku) nastawić funkcję grilla.
Upieczone
pomidory wyjąć z pieca, zostawić na kilka minut do ostygnięcia.
Następnie pozbawić je skórek - idealnie odchodzą od miąższu - i całość "zapiekanki" przerzucić do garnka.
Czerwoną cebulę poszatkować w niewielką kostkę.
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić
cebulkę, a po minucie zalać ją
winem i lekko poddusić przez 2-3 minuty.
Uduszoną
cebulkę wrzucić do garnka z
pomidorami.
Całość zmiksować.Następnie wlać
bulion i podgrzać. Smaczności ! :)
Zupka najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami :)