ßßß Cookit - przepis na Makaron kokardki z łososiem i szpinakiem

Makaron kokardki z łososiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię makarony, a szczególnie te z sosami, które można przygotować w czasie gotowania się makaronu :)
Składniki dla 4 osób:
opakowanie makaronu kokardki , u mnie Lubella
ok. 30 dag surowego łososia
1/2 kg świeżego szpinaku lub 1/2 paczki mrożonego szpinaku w liściach
1 - 2 szalotki
1 - 2 ząbki czosnku
25 dag mascarpone
sól, pieprz do smaku
łyżka oliwy
łyżka masła klarowanego
4 - 5 łyżek tartego parmezanu
Mastaw wodę na makaron i gotuj go według zaleceń producenta.
W tym czasie na maśle i oliwie podsmaż posiekaną szalotkę lub czosnek, możesz dać, w zależności od upodobań, mniej lub więcej zarówno cebuli jak i czosnku. Dodaj szpinak (świeży lub mrożony, ale wcześniej odmrożony i wyciśnięty). Po ok. 2 - 3 minutach dodaj łososia podzielonego na cząstki, podsmaż przez minutę i wrzuć ser. Wymieszaj pogotuj ze 2 minuty i do sosu dodaj ugotowany al dente makaron.
Posyp parmezanem i podawaj!
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2015/05/makaron-kokardki-z-ososiem-i-szpinakiem.html