Wykonanie
Wakacje za pasem, sezon grillowy w pełni. Nic tylko siedzieć na jeziorkiem i grillować. A co grillujemy tym razem? Burgery. I to nie byle jakie burgery, bo
rybne, a konkretnie Burgery z
łososia .
Składniki (dla czterech osób):Burgery:500g filetu z
łososia norweskiego bez skóry2 łyżki posiekanego
koperkuSkórka starta z połowy
cytrynyŁyżka
soku z cytrynySólPieprz cytrynowy4 łyżki ugotowanej
kaszy jaglanejSos:200g gęstego
jogurtu naturalnegoząbek
czosnkuŁyżka posiekanego
koperkuOdrobina
soli i
pieprzu do smakuDodatki:4
BułkiSałataPomidorKiełki rzodkiewkiWykonanie:
Łososia mielimy razem z
kaszą jaglaną. Dodajemy
koperek, skórkę i
sok z cytryny,
sól i
pieprz cytrynowy do smaku. Mieszamy i z powstałej masy formujemy 4 okrągłe kotleciki. (jeżeli masa za bardzo się lepi można dodać odrobinę
bułki tartej).
Jogurt mieszamy z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
koperkiem i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Burgery z
łososia grillujemy po parę minut z każdej strony.
Bułki przekrajamy na pół i grillujemy przez dosłownie parę chwil.Spód
bułki smarujemy sosem, układamy burgera, posypujemy
kiełkami, kładziemy plaster
pomidora, liść
sałaty i przykrywamy wierzchem
bułki.