ßßß Cookit - przepis na Babeczki z pleśnią

Babeczki z pleśnią

nazwa

Wykonanie

Kruche babeczki z powidłami i bezą,
to właściwie pleśniak w innej formie.
Proste i efektowne.
Może będą dla Was inspiracją w poszukiwaniu wielkanocnych wypieków.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
2 łyżki cukru pudru do ciasta
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru do białek
mały słoiczek powideł śliwkowych, bądź wiśniowych
Sposób wykonania:
Na stolnicę wysypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać zimne masło i posiekać drobno nożem. Dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta obsypać kakao i zagnieść, aż otrzymamy jednolite, brązowe ciasto. Obydwa kawałki wstawić do lodówki na 20 minut.
W tym czasie zrobić bezę. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Powinniśmy otrzymać sztywną, lśniącą masę.
Jasne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. wylepiać nim foremki na babeczki. Na ciasto wyłożyć 1 łyżeczkę powideł. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp. 180C. Wyjąć babeczki z piekarnika. Na każdą nałożyć łyżkę bezy. Wstawić do piekarnika i piec ok 10 minut.
Babeczki wyjąć i wystudzić, chociaż ja najbardziej lubię jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/03/Babeczki-z-plesnia.html