Wykonanie
Kruche babeczki z powidłami i
bezą,to właściwie pleśniak w innej formie.Proste i efektowne.Może będą dla Was inspiracją w poszukiwaniu wielkanocnych wypieków.
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej5
jajek2 łyżki
cukru pudru do ciasta250 g
masła lub
margaryny2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru do
białekmały słoiczek
powideł śliwkowych, bądź
wiśniowychSposób wykonania:Na stolnicę wysypać
mąkę i
proszek do pieczenia, dodać zimne
masło i posiekać drobno nożem. Dodać
żółtka i
cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta obsypać
kakao i zagnieść, aż otrzymamy jednolite, brązowe ciasto. Obydwa kawałki wstawić do lodówki na 20 minut.W tym czasie zrobić
bezę.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Powinniśmy otrzymać sztywną, lśniącą masę.Jasne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. wylepiać nim foremki na babeczki. Na ciasto wyłożyć 1 łyżeczkę powideł. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp. 180C. Wyjąć babeczki z piekarnika. Na każdą nałożyć łyżkę
bezy. Wstawić do piekarnika i piec ok 10 minut.Babeczki wyjąć i wystudzić, chociaż ja najbardziej lubię jeszcze ciepłe.Smacznego :)