Wykonanie
Na każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym
stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał
mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z
wiśniami lub
dżemem z porzeczki z cudowną słodką
bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:)
SKŁADNIKI :200 g
masła5
jajek (
białka osobno będą ubite)3 szklanki
mąki krupczatki (można dodać zwykła
mąkę pszenną )1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2/3 szklanki
cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki
cukru do ciasta)2 łyżki
kakao2 łyżki
smalcu wiśnie (użyłam mrożonych z własnego
sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym
dżemem kwaśnym np z
czarnej porzeczki)
cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta
SPOSÓB WYKONANIA :- zimne
masło posiekać z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
smalcem,
cukrem i
żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy
kakao i wyrabiamy na jednolitą masę, i trzecią najmniejszą damy ją na górę. - wszystkie trzy kule owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę.-
białka ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy powoli 2/3 szklanki
cukru- blachę o średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- na spód blachy trzemy na tarce o dużych oczkach największą naszą kulę- dodajemy wydrylowane
wiśnie- na to trzemy
kakaową kulę- dodajemy nasze ubite
białka- i na samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę- tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika)- po wystudzeniu z
cukru pudru zrobimy
lukier i polejemy wierz ciastagotowe pyszne kruche z cudowną pianką ciasto idealne do niedzielnej
kawy :)
Smacznego.