Wykonanie
Na początek ciasto, od którego zaczęło się moje pieczenie.W moim domu wszyscy za nim przepadają i od zawsze nazywany był "kruszonką".Przepis pochodzi od mojej mamy, ale lekko go zmodyfikowałam, bo uwielbiam połączenie
orzechów i
bezy :)To mało słodki, kruchy placek, który nie może się nie udać.
Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej5
jajek (
żółtek)2 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
proszku do pieczenia250g
margaryny lub
masła2 łyżeczki
kakaoPonadto:mały słoik
powideł śliwkowych - najlepiej domowych ;)garść posiekanych
orzechów włoskich3/4 szklanki
cukruWykonanie:Na stolnicę wysypać
mąkę, wyłożyć
margarynę i nożem posiekać ją na małe kawałki. Dodać
cukier,
proszek do pieczenia i
jajka, szybko zagnieść wszystkie składniki. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać 2 łyżki
kakao i dobrze wyrobić, żeby
kakao połączyło się z
ciastem. Teraz wszystko włożyć do lodówki na około 20 minut. B lachę o wymiarach 36x20 pokryć papierem do pieczenia. Schłodzoną, jedną, jasną część ciasta lekko rozwałkować i wyłożyć nią spód blachy, następnie rozsmarować powidła i zetrzeć na tartce (duże oczka)
kakaową część ciasta.Teraz
białka pozostałe z 5 jaj wykorzystanych w cieście ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając 3/4 szklanki
cukru. Ważne, by
cukier dobrze się rozpuścił, a piana była lśniąca. Wyłożyć ją na blachę i posyć posiekanymi
orzechami. Na koniec zetrzeć ostatnią część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.