Wykonanie
Wczorajsze
faworki wyszły wspaniale, ale już wieczorem Mąż z nadzieją zaglądał do kuchni, licząc na to, że przygotuję coś jeszcze. Początkowo myślałam, że już zupełnie oszalał od nadmiaru słodkości, bo przecież widziałam, jak upychał do pudełka całkiem sporą porcję, którą miał zabrać do pracy. Okazało się jednak, że naszej Córci, na której wydawać by się mogło
faworki nie zrobiły wielkiego wrażenia, najbardziej smakowały właśnie te z tatowego pudełka ;) No i nie miał biedak nic słodkiego do pracy, więc ulitowałam się i upiekłam naprędce ciasto z przepisu znalezionego w stercie wycinków z gazet z przepisami, które kiedyś podesłała mi mama.W
sumie najbardziej podobała mi się sama nazwa, choć do tej
pory nie do końca widzę powiązanie z samym wypiekiem. Wyszło świetnie, a smakowało jeszcze lepiej, więc dzielę się przepisem i z
Wami :)Trzy warstwy kruchego ciasta oddzielane powidłami śliwkowymi,
orzechami włoskimi oraz pianką z dodatkiem
kisielu – proste i pyszne ciasto, które nie tylko wspaniale smakuje, ale też ładnie prezentuje się na
stole.Polecam :)Składniki na kwadratową formę o
boku 20cm:Ciasto:400g
mąki pszennej200g
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia200g niesolonego
masła4 duże
żółtka2 łyżki ciemnego
kakaoPianka:4 duże
białka3 łyżki drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
kisielu wiśniowego bez dodatku
cukruDodatkowo:300g
powideł śliwkowych100g
orzechów włoskich, posiekanychWykonanie:Zacznij od przygotowania kruchego ciasta.
Mąkę wymieszaj z
cukrem pudrem oraz
proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane
masło oraz
żółtka i zagnieć jednolite ciasto.Gotowe ciasto podziel na 3 równe części (u mnie każda wynosiła około 300g), w jedną wgnieć
kakao. Wszystkie części ciasta
owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.Gdy ciasto stwardnieje, wyjmij jedną jasną część i zetrzyj ją na dno formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie, dociskając lekko i posmaruj powidłami. Na to zetrzyj ciemne ciasto i ponownie rozprowadź równomiernie. Posyp posiekanymi
orzechami.Z
białek ubij sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodaj
kisiel i wmieszaj delikatnie. Wyłóż pianę na ciasto i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ostatnią (jasną) część ciasta.Piecz 50 minut w temperaturze 180°C, w razie potrzeby przykryj w trakcie folią aluminiową, by zapobiec spaleniu wierzchu. Wystudź w formie.Smacznego :)