ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska

Pani Walewska

nazwa

Wykonanie

Jeżeli jest jeszcze ktoś, kto nie jadł tego ciasta to koniecznie musi spróbować.
Idealnie nadaje się na święta, bo pięknie prezentuje się na stole, i wbrew pozorom wcale nie jest bardzo pracochłonne.
Poza tym co tu dużo mówić...naprawdę trudno mu się oprzeć.
Składniki:
300g mąki pszennej
4 jajka
100g cukru pudru (u mnie 80)
200g margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki śmietany
3/4 szkl. cukru
ponadto:
mały słoik powideł śliwkowych
masa do karpatki
1 szkl. orzechów włoskich
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. 3/4 szkl cukru i białka na razie odstawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, margarynę posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. 32x24cm. Ciasto posmarować cienko powidłami śliwkowymi.
Teraz białka ubić na sztywną pianę. Podzielić na 2 części i wyłożyć na powidła. Wierzch obsypać orzechami.
Placki piec ok.20 minut w temp. 180C
Przygotować masę według instrukcji na opakowaniu.
Wystygnięte placki przełożyć masą karpatkową.
Porada:
Ponieważ ciasto trzeba cienko rozwałkować i jest dosyć kłopotliwe przenoszenie go do blachy, można odrysować spód blaszki na papierze do pieczenia i na nim wałkować ciasto. Wystarczy wierzch lekko oprószyć mąką i nic się nie klei.
Teraz papier z ciastem wystarczy włożyć do blaszki.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/12/Pani-Walewska.html