Wykonanie
Jeżeli jest jeszcze ktoś, kto nie jadł tego ciasta to koniecznie musi spróbować.Idealnie nadaje się na święta, bo pięknie prezentuje się na
stole, i wbrew pozorom wcale nie jest bardzo pracochłonne.Poza tym co tu dużo mówić...naprawdę trudno mu się oprzeć.
Składniki:300g
mąki pszennej4
jajka100g
cukru pudru (u mnie 80)200g
margaryny3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
śmietany3/4 szkl.
cukruponadto:mały słoik
powideł śliwkowychmasa do karpatki1 szkl.
orzechów włoskichWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek. 3/4 szkl
cukru i
białka na razie odstawić.
Mąkę przesiać na stolnicę,
margarynę posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. 32x24cm. Ciasto posmarować cienko powidłami śliwkowymi.Teraz
białka ubić na sztywną pianę. Podzielić na 2 części i wyłożyć na powidła. Wierzch obsypać
orzechami.Placki piec ok.20 minut w temp. 180CPrzygotować masę według instrukcji na opakowaniu.Wystygnięte placki przełożyć masą karpatkową.Porada:Ponieważ ciasto trzeba cienko rozwałkować i jest dosyć kłopotliwe przenoszenie go do blachy, można odrysować spód blaszki na papierze do pieczenia i na nim wałkować ciasto. Wystarczy wierzch lekko oprószyć
mąką i nic się nie klei.Teraz papier z
ciastem wystarczy włożyć do blaszki.