Wykonanie
Taka była moja reakcja po spróbowaniu pierwszego kawałka-smakuje jak domowe ciasto, co dla mnie oznacza:kruche, pachnące
wanilią, delikatne...Gorąco polecam :)
Składniki:ciasto kruche :5
żółtek250g
masła1/2 szklanki
cukru pudru3 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapianka waniliowa:5
białek1 szklanka drobnego
cukru2 budynie
waniliowe bez
cukru1
cukier wanilinowy (mały)1/2 szklanki
olejuponadto:1/2 kg
śliwekSposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę.
Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.Blachę o wym 20x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze.Wstawić do nagrzanego piekarnika (180C).Podpiec ok 15 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.Przygotować piankę.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce
cukru i
cukier wanilinowy. Dalej ubijać.Wsypać budynie (cały czas miksując). Na koniec powoli wlewać
olej.Na podpieczony spód wyłożyć połowę pianki.Umyte i wydrylowane
śliwki przekroić na pół i wkładać w piankę, lekko dociskając. Na
śliwki wylać pozostałą piankę.Na wierzch, zetrzeć na tarce drugą część ciasta.Wstawić do piekarnika. Piec kolejne 30 minut.Wystudzić i obsypać
cukrem pudrem.