Wykonanie
Sezon na
maliny trwa. Choć lubię je jeść bez żadnych dodatków, to w zeszłym roku znalazłam genialny przepis na kruche ciasto z
malinami w roli głównej :)Składniki na ciasto:~ 2,5 szklanki
mąki~ 250g
masła~ 3 łyżki
cukru pudru~ 5
żółtekMąkę przesiać, dodać
cukier, dołożyć
masło (w temp. pokojowej) i posiekać nożem. Dodać
żółtka, zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części, jedna ma być mniejsza. Schłodzić (najlepiej w zamrażarce).Przygotować blachę- wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce do formy, wyrównać. Piec około 20 minut na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.Składniki na pianę:~ 5
białek~ 1 szklanka
cukru +
cukier wanilinowy~ 2 budynie~ 0,5 szklanki
olejuUbić pianę z
białek na sztywno, następnie dodać
cukry- miksować. Dodać budynie cały czas mieszając, wlewać po woli
olej.Na upieczony, zimny spód ciasta wyłożyć masę
białkową i posypać
malinami (mogą być również inne
owoce jagodowe). Na całość zetrzeć pozostałą część surowego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
About Paula