Śliwy, aż uginają się pod ciężarem owoców. Warto więc poświęcić chwilkę i przygotować to ciacho. Jest lekkie jak puch, bardzo kwaśne i proste do przygotowania. Idealne do porannej kawy.Składniki:ciasto1/2 kg mąki pszennej200 g masła3/4 szklanki cukru1 płaska łyżka proszku do pieczenia5 żółtekmasa budyniowa5 białek1/2 szklanki cukru3 łyżki cukru waniliowego2 budynie waniliowe bez cukru1/3 szklanki olejuponadto1 słoik powideł śliwkowych1 kg śliwekkruszonka1/2 kostki miękkiego masła1 szklanka mąki2 łyżki cukru pudruZarabiamy ciasto.Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i żółtka. Zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je następnie i wykładamy nim spód formy do pieczenia (blaszkę można wcześniej wyłożyć pergaminem).Ubijamy masę budyniową.Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wsypujemy budynie i wlewamy olej, cały czas masę miksując.Śliwki myjemy i drylujemy.Rozcieramy kruszonkę.Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Spód ciasta smarujemy powidłami. Wykładamy piankę, a na nią śliwki (skórką do dołu). Owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wystudzone oprószamy obficie cukrem pudrem.