Wykonanie
Będąc w odwiedzinach u moich rodziców, mama poczęstowała mnie taką pysznością :) dzielę się z
Wami przepisem bo warto zrobić to ciasto, jest pyszne :)Składniki na ciasto:
2,5 szklanki
mąki pszennej250g zimnego
masła5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukruSkładniki na piankę:5
białek1 szklanka
cukruopakowanie
cukru waniliowego2 budynie
waniliowe1/2 szklanki
olejuDodatkowo: 350g
malin ( świeżych lub mrożonych) i
cukier puder do posypania.Przygotowanie:Ciasto:
Masło pokroić w kostkę, do
masła dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części ( 1 część trochę większe, druga mniejsza). Obie części ciasta zamrażamy. Aby szybciej zamrozić ciasto, ja umieszam je na folii i spłaszczam, owijam drugą częścią foli i kładę do zamrażarki.Blaszkę do pieczenia smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.Większą część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce na spód blaszki, wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok 15-20 minut.Studzimy.Pianka:Ubijamy
białka na sztywno. Do ubitych
białek dodajemy powoli po łyżce
cukier i
cukier waniliowy nadal ubijając na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy proszek budyniowy, kiedy proszek budyniowy będzie dobrze wymieszany z
białkami strużką wlewamy
olej.Na wystudzony spód ciasta wykładamy ubitą masę, na którą wykładamy
maliny ( lekko je wciskając w masę). Na
maliny ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.Upieczone ciasto studzimy i posypujemy
cukrem pudremSmacznego :)