Wykonanie
Wzięłam udział w wydarzeniu na fb, zorganizowanym przez Majanowe Pieczenie, tematem jest ciasto pieczone z budyniową pianką i
owocami. Skorzystałam z przepisu organizatorki . Ciasto z tą pianką chodziło za mną od dawna, wiele
razy widziałam je na blogach, ale jakoś tak nie upiekłam.I dużo straciłam, bo ciacho wyszło rewelacyjne w smaku, po prostu pycha. Dałam
maliny i
borówki amerykańskie, ale można dać każde
owoce. Ciasto jest kruche a pianka delikatna.Nadchodzi weekend, więc koniecznie takie ciasto zróbcie, jest rewelacyjne w smaku.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 250 g zimnego
masła- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
cukru pudru- 5
żółtek- 5
białek- 1 szklanka drobnego
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 2 budynie
waniliowe (po 40g)- 1/2 szklanka
oleju- 250 g
malin- 250 g
borówek amerykańskichWykonanie:Ciasto - do miski wrzucamy
masło pokrojone na kawałki, dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder i
żółtka, zagniatamy aż składniki się połączą. Możemy także zmiksować jak mamy taki mikser ze specjalną końcówką. Ja zmiksowałam w Termomix - czas 30 sek, obr. 4-5 - pomocna była kopystka.Ciasto podzielić na 2 części - 60% i 40%. Schować do zamrażalnika na godzinę.Blaszkę o wymiarach 24x34 wysmarować
masłem, zetrzeć większą część ciasta na tarce z dużymi oczkami, rozłożyć i delikatnie ugieść. Podpiec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół przez 20 minut w 190 stopniach.
Potem ciasto całkowicie wystudzić.Jak ciasto będzie zimne przygotować piankę.
Białka ubić mikserem na sztywno, dodawać powoli
cukier i
cukier waniliowy, ubijać. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo proszek budyniowy i na koniec
olej. Masę przełożyć na ciasto i wyłożyć
owoce, wcisnąć je delikatnie do środka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190 stopniach przez 30-40 minut do zarumienienia. Ja piekłam 35 minut. Otworzyć piekarnik i studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach,
potem można wyciągnąć.Kroimy na kawałki, możemy posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)