Wykonanie
ohoho, jak długo mnie tu nie było. ale ostatnie dni wakacji jakoś trzeba wykorzystywać. dziś mam dla Was przepis na ciasto z
malinami i pianką budyniową. przepis pojawił się już na blogu w wersji z
jagodami, ale w tej jest jeszcze lepszy :)PS zdjęcie robione 'na gorąco', więc troszkę się
malinki rozjechały :)CIASTO:3 3/4 szklanki
mąki pszennej1 1/2 (375g) kostki
margaryny3 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
cukru pudru7
żółtekZ podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie 60% ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temperaturze 175°C. Pozostałą część ciasta wsadzić znów do zamrażarki.Kiedy spód będzie już podpieczony i przestudzony możemy zabrać się za robienie pianki.PIANKA:7
białek1 1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego3 opakowania (po 60g) budyniu
waniliowego3/4 szklanki
oleju+
MALINYBiałka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Po tym, stopniowo, drobnymi porcjami dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu, zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy proszek budyniowy, ciągle mieszając. Na końcu wlewamy
olej i miksujemy pomału do połączenia się składników.Masę piankową wykładamy na podpieczony spód i obficie posypujemy
malinami. Na wierzch ścieramy na tarku pozostałą część ciasta z zamrażarki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40-45 minut.Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia. Następnie wyciągamy je z formy, przekładamy na deseczkę, obficie posypujemy
cukrem pudrem i już możemy się delektować!Smacznego! :)