Wykonanie
Kruchutkie, puszyste ciasto, niezwykle delikatna, słodziutka pianka budyniowa i aromatyczne lekko kwaskowe
owoce:
maliny i
jeżyny - wypiek idealny na niedzielny deser. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim proste w przygotowaniu - klasyczne, domowe ciasto, które powinno znaleźć się w kuchennych zapiskach każdej pani (lub pana) domu.
Ciasto:
2,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła (zimnego)łyżeczka
proszku do pieczenia6 łyżek
cukru pudrucukier waniliowy5
żółtekBudyniowa pianka:5
białek3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru (po 40 g)1/3 szklanki
olejuok. 300 g
malinok. 200 g
jeżyncukier puder do oprószeniaCiasto:
Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej)
śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia.Całkowicie studzimy ciasto.
Budyniowa Pianka:Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy
cukier, po czym dodajemy
cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe.Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy
olej.Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy
maliny oraz
jeżyny. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta.Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy
cukrem pudrem.