Wykonanie
Ciasto kruche z budyniową pianką chyba większość z Was zna. Przepis ten ogólnie w
sieci jest bardzo znany i bardzo dobrze, bo ciasto to jest bardzo lekkie i delikatne. Lekkości nadaje mu delikatna pianka z dodatkiem budyniu i
oleju.Osobiście ciasto bardzo lubię i na jego bazie wykonuję różne wariacje. Oryginalny przepis znam z dodatkiem
malin, ale wykonuję go z
owocami, które są dostępne w danym momencie. W chwili obecnej w ogrodzie mam wysyp
jeżyn więc ciasto jest z
jeżynami.Gorąco polecam i zapraszam na kawałek ciasta!!
SkładnikiCiasto2,5 szklanki
mąki250 g
masła4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
żółtekPianka5
białek¾ szklanki
cukru2 budynie
waniliowe po 40g każdy½ szklanka
olejuowoceZ podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki do zamrożenia.2/3 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach do blaszki (25×30) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 0 C.Podpieczone ciasto wystudzić
Białka ubić na sztywno, dodawać partiami
cukier nadal ubijając.Ubijając wsypać budynie.Powoli małą strużką wlewać
olej nadal ubijając.Pianę wyłożyć delikatnie na podpieczony spód, wyrównać i rozłożyć
owoce.Na
owoce zetrzeć pozostałą część ciasta.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 0 C do zarumienienia góry.Wyjąć, ostudzić.Ciasto posypać
cukrem pudrem.Smacznego!!