ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z budyniową pianką z jeżynami

Ciasto kruche z budyniową pianką z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Ciasto kruche z budyniową pianką chyba większość z Was zna. Przepis ten ogólnie w sieci jest bardzo znany i bardzo dobrze, bo ciasto to jest bardzo lekkie i delikatne. Lekkości nadaje mu delikatna pianka z dodatkiem budyniu i oleju.
Osobiście ciasto bardzo lubię i na jego bazie wykonuję różne wariacje. Oryginalny przepis znam z dodatkiem malin, ale wykonuję go z owocami, które są dostępne w danym momencie. W chwili obecnej w ogrodzie mam wysyp jeżyn więc ciasto jest z jeżynami.
Gorąco polecam i zapraszam na kawałek ciasta!!
Składniki
Ciasto
2,5 szklanki mąki
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
Pianka
5 białek
¾ szklanki cukru
2 budynie waniliowe po 40g każdy
½ szklanka oleju
owoce
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki do zamrożenia.
2/3 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach do blaszki (25×30) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 0 C.
Podpieczone ciasto wystudzić
Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier nadal ubijając.
Ubijając wsypać budynie.
Powoli małą strużką wlewać olej nadal ubijając.
Pianę wyłożyć delikatnie na podpieczony spód, wyrównać i rozłożyć owoce.
Na owoce zetrzeć pozostałą część ciasta.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 0 C do zarumienienia góry.
Wyjąć, ostudzić.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-kruche-z-budyniowa-pianka-z-jezynami