Wykonanie
Rewelacyjne ciasto z pachnącą kruszonką, lekką, budyniową pianką i
truskawkami. Uwielbiam ten zapach. Ciasto upiekłam wczoraj, a do dziś dom nim pachnie, gdy się wchodzi. Wspaniałe uczucie :)Polecam wypróbowanie tego przepisu, bo wychodzi coś niesamowitego :)
Potrzebujesz: (na tortownicę 26 cm)Na ciasto:200g zimnego
masła w kostce4
żółtka2 szklanki
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudruNa piankę:2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru4
białkacukier wanilinowy1 szklanka
cukru0,5 szklanki
oleju rzepakowegoDodatkowo:0,5kg
truskawekcukier puder do obsypania ciastapapier do pieczenia i folia spożywczaPrzygotowanie:
masło pokroić i zagnieść z resztą składników ciasta. Wyrobić i podzielić na dwie części - jedna powinna być trochę większa od drugiej. Osobno zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.Gdy ciasto będzie zamrożone rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Tortownicę posmarować
masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia (wykrajam odpowiednie koło).Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na tortownicę. Wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć i ostudzić.Ubić
białka na sztywno. Powoli wsypywać łyżką
cukier i
cukier waniliowy. Następnie proszki budyniowe i cienkim strumieniem
olej. Pamiętaj, co nagle to po diable! Wsypuj i wlewaj powoli. Następną porcję wsypuj dopiero, gdy poprzednia dobrze się połączy z
białkami.Gotową masę wylej na zimny podpieczony spód. Na wierzchu ułóż pokrojone
truskawki i wciśnij je lekko w masę. Zetrzyj pozostałe ciasto i wyrównaj.Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.Gdy ciasto wystygnie oprósz je
cukrem pudrem (można pominąć).Smacznego!