Wykonanie
Czekoladowo-
orzechowy spód,
kawowo-
śmietanowe kremy i chrupiąca
beza.Tort, który wymaga trochę pracy, ale nie jest trudny w wykonaniu.
Bezę i spód można upiec dzień wcześniej, a przygotowanie kremów to już
bułka z
masłem.Tort był prezentem urodzinowym.Mały jubilat był zachwycony...
póki co, zdmuchiwaniem świeczek ;)
Składniki:ciasto
czekoladowe:3
jajka100 g
masła100 g
cukru180 g zmielonych
orzechów laskowych20 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia75 g
czekolady (
mleczna lub gorzka)
beza:3
białka150 g
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
solimasa kawowa:250 g
serka mascarpone120 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
likieru kawowego1 łyżeczka
kawy rozpuszczona w 1,5 łyżeczki
wody (wystudzona)masa śmietanowa:200 ml
śmietanki 30%100 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudruponadto:
dżem brzoskwiniowy niskosłodzonySposób wykonania:Przygotować ciasto.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Odstawić.
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z
cukrem na białą, puszystą masę. Kolejno, cały czas miksują, dodawać
jajka.
Orzechy wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, dodać do masy.Chłodną, płynną
czekoladę dodać na końcu. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka. Ok. 30 minut w temp. 180 C. Wystudzić.
Beza.
Białka ubić z odrobiną
soli na sztywną pianę. Stopniowo, dodawać po 1 łyżce
cukru. Ubijać, aż piana będzie, gęsta, sztywna i lśniąca. Dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o śr. 24 c. Wyłożyć pianę na papier i delikatnie rozprowadzić.Piec w temp. 120 C z termoobiegiem ok 2 , 5 godziny. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.Przygotować masę
kawową.Wszystkie składniki ( schłodzone ) umieścić w wysokim naczyniu i ubijać jak
bitą śmietanę, aż masa wyraźnie zgęstnieje, ale nie za długo, żeby nie zwarzyć.Masa śmietankowa:Schłodzoną
śmietanę ubić, pod koniec dodając
cukier puder. Ubitą połączyć w dwóch turach z
serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać.Złożyć tort w następującej kolejności: ciasto czekoladowe+dżem brzoskwiniowy+masa kawowa+beza+masa śmietankowa.Udekorować posiekanymi
orzechami lub
kakao.Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.Ze względu na
bezę najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia :)
Moja inspiracja TU