ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo-kawowy z bezą

Tort czekoladowo-kawowy z bezą

nazwa

Wykonanie

Czekoladowo-orzechowy spód, kawowo- śmietanowe kremy i chrupiąca beza.
Tort, który wymaga trochę pracy, ale nie jest trudny w wykonaniu.
Bezę i spód można upiec dzień wcześniej, a przygotowanie kremów to już
bułka z masłem.
Tort był prezentem urodzinowym.
Mały jubilat był zachwycony...póki co, zdmuchiwaniem świeczek ;)
Składniki:
ciasto czekoladowe:
3 jajka
100 g masła
100 g cukru
180 g zmielonych orzechów laskowych
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g czekolady ( mleczna lub gorzka)
beza:
3 białka
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
masa kawowa:
250 g serka mascarpone
120 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru kawowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1,5 łyżeczki wody (wystudzona)
masa śmietanowa:
200 ml śmietanki 30%
100 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
ponadto:
dżem brzoskwiniowy niskosłodzony
Sposób wykonania:
Przygotować ciasto.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Kolejno, cały czas miksują, dodawać jajka.
Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy.
Chłodną, płynną czekoladę dodać na końcu. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka. Ok. 30 minut w temp. 180 C. Wystudzić.
Beza.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo, dodawać po 1 łyżce cukru. Ubijać, aż piana będzie, gęsta, sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o śr. 24 c. Wyłożyć pianę na papier i delikatnie rozprowadzić.
Piec w temp. 120 C z termoobiegiem ok 2 , 5 godziny. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.
Przygotować masę kawową.
Wszystkie składniki ( schłodzone ) umieścić w wysokim naczyniu i ubijać jak bitą śmietanę, aż masa wyraźnie zgęstnieje, ale nie za długo, żeby nie zwarzyć.
Masa śmietankowa:
Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą połączyć w dwóch turach z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać.
Złożyć tort w następującej kolejności: ciasto czekoladowe+dżem brzoskwiniowy+masa kawowa+beza+masa śmietankowa.
Udekorować posiekanymi orzechami lub kakao.
Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.
Ze względu na bezę najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia :)
Moja inspiracja TU
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/10/Tort-czekoladowo-kawowy-z-beza.html