Wykonanie
W tym artykule:Poznasz przepis na
bezę pavlova.Dowiesz się jak suszyć bezę?Poznasz przepis na krem
mascarpone ze
śmietaną.Dowiesz się w ilu stopniach piec beze?Uwielbiamy tort Pavlova dlatego też w ostatnich dniach postanowiliśmy przygotować jego odsłonę w formie mini, bez potrzeby krojenia. Wystarczy nałożyć i cieszyć się smakiem 🙂Idealnie chrupka na zewnątrz, delikatnie piankowa w środku z dodatkiem kremu na bazie
śmietany i
serka mascarpone podana z ulubionymi
owocami. Brzmi i smakuje idealnie.
Beza Pavlova (z tych proporcji wychodzi 10 mini bez):8
białekszczypta
soli400 g drobnego
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
soku z cytrynyKrem do
bezy z
mascarpone:500 ml
śmietany kremówki 30 %250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruborówki lub inneIdealna pavlova – przygotowanie:Na początek…Pamiętaj, że ubita na sztywno piana nie może czekać zanim wstawisz ja do piekarnika dlatego też zanim przystąpisz do pracy rozpocznij rozgrzewanie piekarnika. Piekarnik musi nagrzać się do 150 stopni.Przepis
beza pavlova.Na godzinę przed ubiciem wyciągnij
jajka z lodówki pamiętając o tym, że im świeższe tym dla
bezy lepsze.Oddziel
białka od
żółtek (starannie, inaczej piana może się nie ubić). Do
białek dodaj szczyptę
soli i ubij na sztywną pianę.Kiedy piana będzie gotowa stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj
cukier. Nie spiesz się gdyż każda łyżka
cukru musi się porządnie połączyć z pianą zanim dodasz następną. Ubijaj jeszcze przez około 3 minuty kiedy cały
cukier połączy się z
białkami, w celu ustabilizowania, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.Dodaj
sok z cytryny i zamieszaj jeszcze raz mikserem.Na sam koniec dodaj
skrobie ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim
krągi o średnicy 8-10 cm. Gotową pianę
bezową wykładaj wewnątrz przygotowych okręgów wyrównując boki ku górze.Jak piec i jak wysuszyć bezę?Blachy z
bezą włóż do nagrzanego na 150 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 110- 120 stopni. Piecz 1,5 godziny. Jeżeli w trakcie pieczenia zauważysz, że
beza za mocno się rumieni obniż temperaturę ponieważ może się okazać, że temperatura 120 stopni to za dużo (wszystko zależy od pierkanika).Po tym czasie studź
bezę Pavlova przez kolejne 1,5 godziny w zamkniętym piekarniku następnie uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Masa
mascarpone do
bezy – przygotowanie:Dobrze schłodzoną
śmietankę ubij na sztywno, dodaj
serek mascarpone i
cukier puder następnie na wystudzony spód
bezowy wyłóż gotowy krem. Wierzch udekoruj
borówkami lub innymi ulubionymi
owocami.My uwielbiamy
bezy z
owocami. Mamy dwa ulubione warianty i są to
beza z
malinami oraz
beza z
borówkami.
Inne przepisy na pyszne desery:Panna cottaTiramisuMrożony torcik
czekoladowy