ßßß Cookit - przepis na Sernik na serkach homogenizowanych z czereśniami

Sernik na serkach homogenizowanych z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Niezwykle prosty sernik na zimno,
Świetnie sprawdza się latem - chłodny, kremowy, wręcz orzeźwiający.
Z wyborem owoców, też o tej porze roku nie ma kłopotu, a właściwie jest,
bo trudno się na coś zdecydować.
Ja wybrałam czereśnie, a w kuchni nie spędziłam więcej niż 20 minut.
Składniki:
800 g serka homogenizowanego ( polecam firmy Milk Land w większych opakowaniach, Danio są trochę za rzadkie )
250 g śmietanki kremówki
4 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
300 g wydrylowanych czereśni
2 galaretki
biszkopty okrągłe
Sposób wykonania:
Serki ( w temp. pokojowej ) zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Przestudzoną wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, połączyć z masą serową, delikatnie mieszając.
Tortownicę o śr. 25 cm uszczelnić folią spożywczą.
Na dnie poukładać biszkopty, a na nich czereśnie. Całość zalać masą serową i wstawić do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
Lekko tężejącą galaretką zalać sernik. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego :)
Moja inspiracja Tu
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/07/Sernik-na-serkach-homogenizowanych-z-czereniami.html