Wykonanie
To ciasto robiłam w ramach akcji Ciasto na na niedzielę, ale niestety nie udało mi się go dodać do akcji ...moje ciasto było zrobione w ekspresowym tempie..miałam kupione placki
biszkoptowe ..więc poszło szybko ...można i polecam upiec własnoręcznie
biszkopt...gdyż nie ma porównania z takim kupionym w sklepie...no, ale czasem z braku czasu można iść i na łatwiznę.Moje ciasto również jest z dodatkiem
bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej
śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić
śmietanę samodzielnie.
biszkopt2 kg
jabłek3-4 łyżki
cukru2 op.
galaretki np.agrestowej
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając
cukier.Następnie dodać suchą
galaretkę i wymieszać.Ostudzić i przełożyć placki
biszkoptowe.Odstawić do zastygnięcia.
Bita śmietana:500 ml
śmietany kremówki3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru pudruŻelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej
wody. Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier i rozpuszczoną
żelatynę. Masę rozłożyć na
biszkopcie i dowolnie udekorować.