ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik w biszkopcie

Jabłecznik w biszkopcie

nazwa

Wykonanie

To ciasto robiłam w ramach akcji Ciasto na na niedzielę, ale niestety nie udało mi się go dodać do akcji ...moje ciasto było zrobione w ekspresowym tempie..miałam kupione placki biszkoptowe ..więc poszło szybko ...można i polecam upiec własnoręcznie biszkopt...gdyż nie ma porównania z takim kupionym w sklepie...no, ale czasem z braku czasu można iść i na łatwiznę.Moje ciasto również jest z dodatkiem bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie.
biszkopt
2 kg jabłek
3-4 łyżki cukru
2 op. galaretki np.agrestowej
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier.Następnie dodać suchą galaretkę i wymieszać.Ostudzić i przełożyć placki biszkoptowe.Odstawić do zastygnięcia.
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę rozłożyć na biszkopcie i dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/10/jabecznik-w-biszkopcie.html