Wykonanie
Bardzo smaczna, prosta i szybka do wykonania
sałatka. W zasadzie można ją robić przez cały rok, bo składniki są dostępne o każdej
porze roku. Robiłam ją już wielokrotnie odkąd natknęłam się na jej przepis w miesięczniku Babeczka nr 5/1996.
Składniki :500 g
pieczarek3
cebule ( ok. 200 g )3 ugotowane na twardo
jajka4
ogórki konserwowe ( ok. 200g)
natka pietruszki3 - 4 łyżki
majonezu2 - 3 łyżeczki
musztardysól,
cukier do smakuWykonanie :Pokrojone w cieniutkie plasterki
pieczarki gotujemy ok. 5 minut, odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Cebule kroimy w półtalarki, sparzamy, odcedzamy i również odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki,
majonez,
musztardę,
sól i
cukier do smaku. Przygotowujemy ją na kilka godzin przed podaniem.
Polecam również :