Wykonanie
Dzisiaj jedna połowa jest dietetyczna, a druga nawet bardzo NIE dietetyczna, ale myślę, że razem bilans się wyrównuje :P Zgodnie z powiedzeniem:I
love cooking with
wine, sometimes I even put it in the food :D
Składniki:250g
makaronu małe muszelki250g
sera Goudaplaster
sera z zieloną plesnią500ml
śmietanki UHT 18%ok szklanki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiświeża
natka pietruszkisól,
pieprzfilet
łososia.ok 2 łyżki
soku z cytrynyskórka z cytryny (nie z całej)szklanka białego, półwytrawnego hiszpańskiego
wina Celebro
sólPrzygotowanie:
Łososia czyścimy (skrobiemy z łusek jeśli są). Nacieramy
sokiem z cytryny i skórką. Delikatnie solimy.Gotujemy
makaron al dente i odstawiamy. Trzemy Goudę na grubych oczkach, a pleśniaka kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy
masło i wsypujemy
mąkę. Mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Dolewamy
śmietankę i doprawiamy
solą i
pieprzem. Wsypujemy
sery i rozpuszczamy na małym ogniu. Wlewamy
mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Wsypujemy wcześniej ugotowany
makaron i mieszamy. Z pęczka
pietruszki obrywamy same listki, bo łodyżki psują efekt. Oskubane listki siekamy i dodajemy do gorącej masy
serowo-makaronowej.Na patelnię wlewamy kroplę
oleju, rozgrzewamy i kładziemy
łososia. Jak już się lekko ogrzeje wlewamy
wino, ok 1/2 - 3/4 szklanki. Resztę wypijamy :) Przykrywamy patelnię i dusimy ok 5-10 minut. To zależy od grubości fileta. Kiedy stwierdzimy, że nie est już surowy - odkrywamy i zwiększamy płomień, aby odparować płyn. Można podlewać
rybę wytworzonym wokół
winno-
ctyrynowym sosem, aby zebrała jeszcze więcej smaku.Do samego posiłku też proponuję białe, półwytrawne, hiszpańskie
wino Celebro, co by współgrało :)
Smacznego! :)