ßßß Cookit - przepis na Winny łosoś...

Winny łosoś...

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jedna połowa jest dietetyczna, a druga nawet bardzo NIE dietetyczna, ale myślę, że razem bilans się wyrównuje :P Zgodnie z powiedzeniem:
I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food :D
Składniki:
250g makaronu małe muszelki
250g sera Gouda
plaster sera z zieloną plesnią
500ml śmietanki UHT 18%
ok szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
świeża natka pietruszki
sól, pieprz
filet łososia.
ok 2 łyżki soku z cytryny
skórka z cytryny (nie z całej)
szklanka białego, półwytrawnego hiszpańskiego wina Celebro
sól
Przygotowanie:
Łososia czyścimy (skrobiemy z łusek jeśli są). Nacieramy sokiem z cytryny i skórką. Delikatnie solimy.
Gotujemy makaron al dente i odstawiamy. Trzemy Goudę na grubych oczkach, a pleśniaka kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy sery i rozpuszczamy na małym ogniu. Wlewamy mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Wsypujemy wcześniej ugotowany makaron i mieszamy. Z pęczka pietruszki obrywamy same listki, bo łodyżki psują efekt. Oskubane listki siekamy i dodajemy do gorącej masy serowo-makaronowej.
Na patelnię wlewamy kroplę oleju, rozgrzewamy i kładziemy łososia. Jak już się lekko ogrzeje wlewamy wino, ok 1/2 - 3/4 szklanki. Resztę wypijamy :) Przykrywamy patelnię i dusimy ok 5-10 minut. To zależy od grubości fileta. Kiedy stwierdzimy, że nie est już surowy - odkrywamy i zwiększamy płomień, aby odparować płyn. Można podlewać rybę wytworzonym wokół winno-ctyrynowym sosem, aby zebrała jeszcze więcej smaku.
Do samego posiłku też proponuję białe, półwytrawne, hiszpańskie wino Celebro, co by współgrało :)
Smacznego! :)
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2013/08/winny-osos.html