Wykonanie
Używam
otrębowego ciasta, tak jak poprzednio i generalnie pizza mogłaby być dietetyczna, ale tym razem użyłam zwykłego
żółtego sera. Zatęskniłam za ciągnącą substancją na pizzy ;) Oprócz tego dodałam pastę z
suszonych pomidorów z
oliwy i polałam
sosem czosnkowym z dodatkiem
majonezu, za co może niektórzy chcieliby mnie pochlastać, ale lubię
sos czosnkowy z
majonezem nic na to nie poradzę :)
Składniki:Ciasto:6 łyżek
otrębów owsianych2 łyżki
skrobi (lub
mąki kukurydzianej)1/5 szklanki
mleka1/3 - 1/2 małego opakowania
drożdży (czyli 15-20gram)szczypta
cukru dla
drożdży1
jajko (najlepiej małe)Sos:dwie łyżeczki
przecieru pomidorowegołyżeczka pasty z
pomidorów suszonychciepła
wodasól,
pieprz,
ostra paprykaDodatki:mała
cebulatuńczyk z puszki (w sosie własnym)
kapary (ok 1 łyżki)
ser żółtyoreganobazyliaPrzygotowanie:
Otręby mielimy na puch (tym razem zmieliłam tylko połowę, druga część została w całości).
Drożdże wkładamy do kubeczka z ciepłym (ale nie za gorącym, bo "zabijemy"
drożdże!)
mlekiem z
cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. Świeże
drożdże często zastępuję suchymi
drożdżami, wsypuję pół opakowania i całe to rozpuszczanie
drożdży w
mleku mam z głowy ;)Mieszamy
drożdże z
otrębami, solimy odrobinę, dodajemy
jajo i skrobię/mąkę, mieszamy i na blachę!Na ciasto wykładamy sos. Maziamy tak, żeby całe ciasto było nim pokryte łącznie z brzegami.Na sos pokrojona w kostkę
cebula i odsączony z zalewy
tuńczyk.
Kapary można rzucić na pizzę w całości, albo lekko pokroić. Posypujemy
oregano i
bazylią i kładziemy starty lub pokrojony
ser.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, na " dół " przez pierwsze 15 minut i na "górę i dół" przez kolejne 5-10 minut.Na
sos czosnkowy potrzebujemy pół dużego kubełka
jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki
majonezu (u mnie Pomorski), dwa ząbki
czosnku,
sól i
pieprz.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystkie składniki.Smacznego!