ßßß Cookit - przepis na Pizza otrębowa

Pizza otrębowa

nazwa

Wykonanie

Używam otrębowego ciasta, tak jak poprzednio i generalnie pizza mogłaby być dietetyczna, ale tym razem użyłam zwykłego żółtego sera. Zatęskniłam za ciągnącą substancją na pizzy ;) Oprócz tego dodałam pastę z suszonych pomidorów z oliwy i polałam sosem czosnkowym z dodatkiem majonezu, za co może niektórzy chcieliby mnie pochlastać, ale lubię sos czosnkowy z majonezem nic na to nie poradzę :)
Składniki:
Ciasto:
6 łyżek otrębów owsianych
2 łyżki skrobi (lub mąki kukurydzianej)
1/5 szklanki mleka
1/3 - 1/2 małego opakowania drożdży (czyli 15-20gram)
szczypta cukru dla drożdży
1 jajko (najlepiej małe)
Sos:
dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżeczka pasty z pomidorów suszonych
ciepła woda
sól, pieprz, ostra papryka
Dodatki:
mała cebula
tuńczyk z puszki (w sosie własnym)
kapary (ok 1 łyżki)
ser żółty
oregano
bazylia
Przygotowanie:
Otręby mielimy na puch (tym razem zmieliłam tylko połowę, druga część została w całości). Drożdże wkładamy do kubeczka z ciepłym (ale nie za gorącym, bo "zabijemy" drożdże!) mlekiem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. Świeże drożdże często zastępuję suchymi drożdżami, wsypuję pół opakowania i całe to rozpuszczanie drożdży w mleku mam z głowy ;)
Mieszamy drożdże z otrębami, solimy odrobinę, dodajemy jajo i skrobię/mąkę, mieszamy i na blachę!
Na ciasto wykładamy sos. Maziamy tak, żeby całe ciasto było nim pokryte łącznie z brzegami.
Na sos pokrojona w kostkę cebula i odsączony z zalewy tuńczyk. Kapary można rzucić na pizzę w całości, albo lekko pokroić. Posypujemy oregano i bazylią i kładziemy starty lub pokrojony ser.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, na " dół " przez pierwsze 15 minut i na "górę i dół" przez kolejne 5-10 minut.
Na sos czosnkowy potrzebujemy pół dużego kubełka jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki majonezu (u mnie Pomorski), dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystkie składniki.
Smacznego!
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2012/03/pizza-otrebowa.html