Wykonanie
Któż nie zna pizzy. Jest tyle jej odmian i smaków, że jakakolwiek wariacja na jej temat na pewno nikogo nie zdziwi.Tak na prawdę ile
razy ją robię tyle
razy ma inne dodatki, niezmienne jest ciasto. Bardzo cenię sobie by było cienkie i dobrze wypieczone, dlatego przepis na samo ciasto nigdy nie ulega modyfikacji.2 szklanki
mąki albo pizzowa 00, albo chlebowa 750 lub zwykła tortowa2 dag świeżych
drożdży3\4 szklanki ciepłej
wodyłyżeczka
cukrułyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwekDODATKI
cebula posiekana w drobną kostkę3
korniszony pokrojone w kostkę9 plastrów
salami peperoni pokrojonych w kosteczkę lub rulonikipassata pomidorowa
oreganobazyliaostra papryka w proszkuświeżo mielony
pieprz15 dag twardego
żółtego sera startego na tarce
Mąkę z
solą wsypujemy do miski.
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w 1\2 szklanki letniej
wody.Mieszaninę wlewamy do
mąki i pomagając sobie widelcem zagniatamy zaczyn z
mąką.Powstałe grudki ciasta zaczynamy teraz wyrabiać ręką dolewając pozostałą
wodę do momentu, aż ciasto swobodnie się zagniecie. Teraz dolewamy
oliwę i ponownie zagniatamy. Ciasto w konsystencji powinno przypominać bardzo miękką plastelinę.Teraz ciasto należy rozwałkować na w miarę okrągły placek . Najlepiej to zrobić na papierze do pieczenia wałkując przez kawałek foli spożywczej.Ciasto odstawić na kwadrans do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto smarujemy passatą, posypujemy
oregano i
bazylią, układamy dodatki, obsypujemy
papryką i
pieprzem, przykrywamy
startym serem i pieczemy 15 minut w 250 stopniach bez termoobiegu.
MOJE RADYspecjalną
mąkę do pizzy typ 00 lub
mąkę chlebową typ 750 można bez problemu kupić w sklepach internetowychzwykła
mąka pszenna też się sprawdzaim mniej dodatków tym lżejsza jest pizza , a co za tym idzie jest smaczniejszawysoka temperatura i krótki czas pieczenia to gwarancja dobrze wypieczonej pizzypassatę można zastąpić dobrym
przecierem pomidorowympolecam specjalną formę do pizzy z perforowanym dnem lub specjalny kamień do jej pieczenia, zwykła blaszka też
daje radęzamiast goudy która jest znacznie tłuściejsza często stosuję
mozzarellęświetne
salami peperoni można kupić w jednym z dyskontów spożywczych,,,polecam