ßßß
Jak wracałam do domu z pracy, to zapomniałam, że w domu chlebak świeci pustkami. A przecież chłop do pracy kanapki dostać musi ! ;)Więc musiałam na szybko coś ukręcić. Przedstawiam szybkie bułeczki. Szybko się robi, szybko się piecze i wcale nie jest tak, że co nagle to po diable :) Skórka chrupiąca. Środek mięciutki :)Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka cukru1 mała łyżeczka soli1 łyżeczka drożdży instant1 małe jajko1/3 szklanki ciepłej wodyłyżka masłamak lub/i sezam do posypaniaDo miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy. Dodajemy jajko, masło i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy chwilę do połączenia składników. Dajemy mu "odpocząć" koło 10 minut i znów wyrabiamy parę chwil.Do naoliwionej miski wkładamy ciasto uformowane w kule i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie formujemy bułeczki. Kształt dowolny :) Kajzerki, ślimaczki, czy co tam tylko chcecie :)Mi z tej porcji wyszły 3 bułki...a raczej BUŁY!!! Nie wiedziałam, że później tak mocno urosną więc ciasta powinno Wam wystarczyć na 6 sztuk normalnej wielkości bułeczek.Kładziemy na blachę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut.Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy makiem albo sezamem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 o C na 15 minut. Studzimy na kratce.SMACZNEGO !!!