ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenno-razowe na zakwasie

Bułki pszenno-razowe na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Dietetyczna pizza na razowym ...
biszkopt rzucany »
Zachciało mi się z rana bułek. Ale nie takich "puchatych", tylko ciemniejszych. No i w końcu chciałam zjeść bułki nie na drożdżach, tylko na zakwasie.
Bułeczki są lekko chrupiące, mąkę orkiszową możecie zastąpić jakąkolwiek inną, nawet pszenną, ale ja uważam, że ten dodatek ciemnej mąki daje super smaczek!!!
Szczerze polecam na jutrzejsze niedzielne śniadanie :) Bułeczki są super szybkie i super dobre :)
Przepis zaciągnięty od Liski.
Składniki:
150g zakwasu żytniego,
300g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej razowej lub innej z pełnego przemiału
170g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami.
Dolać resztę składników oprócz mąki. Później stopniowo ją wsypywać mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po tym czasie gdy ciasto podwoi objętość odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki.
Kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawcie ok 3-4cm wolnego miejsca między nimi, bo jeszcze urosną podczas pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 o C. Ja swoje bułki piekłam 20 minut. Liska piekła 12 minut. Więc musicie wyczuć jak będzie u Was :)
Studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!
sobota, 11 lutego 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/02/Bulki-pszenno-razowe-na-zakwasie.html