Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Dietetyczna pizza na
razowym ...
biszkopt rzucany »
Zachciało mi się z rana
bułek. Ale nie takich "puchatych", tylko ciemniejszych. No i w końcu chciałam zjeść
bułki nie na drożdżach, tylko na zakwasie.Bułeczki są lekko chrupiące,
mąkę orkiszową możecie zastąpić jakąkolwiek inną, nawet pszenną, ale ja uważam, że ten dodatek ciemnej
mąki daje super smaczek!!!Szczerze polecam na jutrzejsze niedzielne śniadanie :) Bułeczki są super szybkie i super dobre :)Przepis zaciągnięty od Liski.Składniki:150g zakwasu żytniego,300g
mąki pszennej100 g
mąki orkiszowej razowej lub innej z pełnego przemiału170g
wody2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżych
drożdży (lub suszonych)Zakwas wymieszać z
wodą i
drożdżami.Dolać resztę składników oprócz
mąki. Później stopniowo ją wsypywać
mąkę.Wyrobić gładkie ciasto.Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.Po tym czasie gdy ciasto podwoi objętość odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki.Kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawcie ok 3-4cm wolnego miejsca
między nimi, bo jeszcze urosną podczas pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 o C. Ja swoje
bułki piekłam 20 minut. Liska piekła 12 minut. Więc musicie wyczuć jak będzie u Was :)Studzić na kratce.SMACZNEGO!!!
sobota, 11 lutego 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter