Wykonanie
Ten przepis jest świetnym rozwiązaniem kiedy brakuje nam czasu, nie chcemy użyć lub nie mamy miksera i mamy ogromna ochotę na
czekoladę. Spód jest ekstremalnie
czekoladowy,
orzechy są chrupkie a pianki nadają
słodyczy i fajnie się topią:) Oczywiście jest to ciekawa baza pod różne kombinacje smakowe. Na pewno spróbuję zrobić z
żurawiną i
solonymi orzeszkami. A wy jaką wersję zrobicie?
składniki:1/2 szklanki
masła1/2 szklanki
kakao1 szklanka
cukru1 jako1/2 szklanki
mąki1/4 szklanki
maślanki1 łyżeczka
wanilii1 szklanka pianek marshmallow1 szklanka grubo siekanych
orzechów włoskich1
czekolady deserowej pokrojonej w 1 cm kostkęprzygotowanie:1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Formę kwadratową 20x20 cm wykładam papierem do pieczenia.2. W średniej wielkości rondlu, na małym ogniu łączymy
masło i
kakao, mieszam aż masa stanie się jednolita.3. Ściągam z palnika dodaję, dodajemy
cukier,
mąkę ,
jajko maślankę i
wanilię. Mieszam aż masa będzie jednolita.4. Nakładam ciasto równomiernie na wcześniej przygotowaną formę. Piekę 25 min lub do momentu aż środek ciasta będzie suchy (nie przypiekamy w przeciwnym razie ciasto będzie suche)5. Wyciągamy z piekarnika, posypujemy po wierzchu pokrojonymi w 1 cm kosteczkę piankami,
orzechami włoskimi i
czekoladą.6. Ponownie wkładam do piekarnika na 3-5 min lub do momentu aż składniki topiąc się, połączą się.
Smacznego:)