Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na
ciastka, które w zasadzie mają same plusy.Po pierwsze smakują wyśmienicie. W ich składzie znajdziecie masę
krówkową (którą uwielbiam!),
czekoladę oraz
orzechy.Po drugie zrobicie je ekspresowo. Wystarczy 20 minut i
ciastka będą pachnieć i patrzeć na Was ;)
Ciastka są idealne do pochrupania z
kawą, czy
herbatką. Polecam :)*inspiracja
Potrzebujemy:100 g
masła (w temperaturze pokojowej)100 g masy krówkowej (kajmakowej)3 łyżki posiekanych
orzechów włoskich1 szklanka
mąki60 g posiekanej
gorzkiej czekolady4 łyżki
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowegoMasło, masę
krówkową i
cukier miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy
mąkę, miksujemy dalej. Dodajemy ekstrakt
waniliowy, wyłączamy mikser.Mieszamy masę łyżką, dodajemy
orzechy i
czekoladę i jeszcze raz mieszamy.Z powstałej masy lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego (małego), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy palcami.Pieczemy w 190 C przez 13 minut (wkładamy do nagrzanego piekarnika).
Ciastka powinny się lekko zarumienić.Smacznego!