Wykonanie
Brownie to nazwa
czekoladowego, amerykańskiego ciasta. Z natury jest ciężkie, gliniaste i wilgotne. Jak głosi legenda brownie powstało gdy amerykańska gospodyni zapomniała dodać do zwykłego ciasta
czekoladowego proszku do pieczenia. Nieudane, bo niewyrośnięte ciasto było jednak tak pyszne, że powstała nowa jakość. Polecam zwłaszcza dla tych którzy kochają smak
czekolady i
kakao. Proste i szybkie w przygotowaniu.Ciasto wykonane według przepisu
Jaco z cincin . W bocznym panelu na stronie głównej oraz poniżej znajduje się odnośnik do pliku z przepisem w wersji pdf :)Boskie BrownieSKŁADNIKI:2 tabliczki
gorzkiej czekolady1
masło (200g)6 jaj300g
cukru100g
mąki50 g
orzechów włoskichWYKONANIE:
Masło i pokruszoną
czekoladę rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gotującą się
wodą. Dobrze wymieszać i ostudzić. Jeśli mamy trochę mniej
czekolady, to można zatąpić brakującą ilość gorzkim
kakao.
Jaja ubić. Dodawać po trochu
cukru. Ubić do białości masy, tak by była puszysta. Następnie dodać
mąkę. Wymieszać, dodać przestudzoną
czekoladę z
masłem, a następnie
orzechy. Wszystko połączyć.Wylać do blachy (ok. 20x30 cm) wyłożonej pergaminem i posmarowanej tłuszczem.Piec ok. 25 minut (w 180-200˚C) lub do momentu rozpoczęcia odchodzenia ciasta od
boków blachy. Gdy włożymy patyczek w środek ciasta powinno być prawie czyste. Wyjąć z pieca, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!