Wykonanie
Jakiś czas temu wzięłam udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Marcina
Budynka, od którego dowiedziałam się o istnieniu Polskiej Akademii Kulinarnej i warsztatach przez nią organizowanych.W magazynie 'Polska gotuje' znalazłam z kolei informację o konkursie organizowanym przez portal Polska gotuje, z którym Akademia jest związana.Konkurs dotyczył potrawy z
ziemniaka. Postanowiłam wziąć w nim udział. I udało się! Mój przepis znalazł się wśród wygranych, a w nagrodę zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne organizowane przez Polską Akademię Kulinarną.Ale dzisiaj nie będzie o ziemniakach.Już
pisałam kiedyś, że niskie temperatury wywołują u mnie niesamowitą ochotę na
czekoladę i wszystko, co się z nią wiąże.Kiedy trafiłam na przepis na brownies w książce Davida Lebovitza ' Ready for Dessert', byłam w siódmym niebie. Wpisy i przepisy Lebovitza
śledzę i lubię. Książką nie
mogę się nacieszyć; ukazała się bardzo niedawno, we wrześniu tego roku, i jest pełna doskonałych przepisów.Tytuł tego przepisu, 'Absolutnie najlepsze brownies', był swego rodzaju wyzwaniem.Brownies już piekłam, też były bardzo dobre Ciekawe, czy te będą najlepsze..Były.
David Lebovitz pisze, że ten przepis dostał od Roberta, który dostał go również od kogoś...i tak powstała receptura na
Absolute Best Brownies.
NAJLEPSZE BROWNIESSkładniki:85g
masła, pokrojonego na kawałki225g
gorzkiej czekolady, posiekanej150g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 duże
jajka35g
mąki135g
orzechów włoskich, pekan,
migdałów czy laskowych, podprażonych i grubo posiekanych
Jak zrobiłam:1. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który posmarowałam
masłem.2. W rondelku rozpuściłam
masło, wrzuciłam
czekoladę i, cały czas mieszając, doprowadziłam do całkowitego rozpuszczenia
czekolady.
3. Zdjęłam z ognia i wmieszałam
cukier i esencję
waniliową. Dodawałam po jednym
jajku, ubijając masę cały czas.
Potem wsypałam
mąkę i energicznie mieszałam przez minutę, aż masa była całkowicie gładka i błyszcząca, odchodząca od ścianek miski; ten etap jest bardzo ważny i mieszanie musi trwać minutę.Kiedy masa była gotowa, dodałam
orzechy i wymieszałam delikatnie.4. Wyłożyłam masę do przygotowanej blaszki. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 30 minut.
Ważne jest, żeby nie piec za długo i nie przesuszyć ciasta.Trzeba ciasto wystudzić zanim się je wyjmie z formy. Brownies są dobre przez 3 - 4 dni, świeże i mokre.Mogą być przechowywane zamrożone do miesiąca.
Do masy można dodać suszone
wiśnie, albo zrobić wariant
miętowy, dodając
czekoladki miętowe dobrej jakości.