ßßß Cookit - przepis na Wallnuts Puffs, ciasteczka 29-minutowe

Wallnuts Puffs, ciasteczka 29-minutowe

nazwa

Wykonanie

Pieczone dokładnie 29 minut - i są idealne. Tyle jest w przepisie. Pewnie minuta więcej czy mniej nie zrobi różnicy, ale po dwudziestu dziewięciu są w sam raz. Ciasteczka zrobione z mielonych orzechów, niesamowicie delikatne. Nie bierzcie ich do ręki zaraz po wyjęciu z piekarnika – rozlecą się. Muszą odpocząć co najmniej kilka minut, żeby dało się je obtoczyć w cukrze pudrze i zjeść :)
Przepis ze strony Waitrose.
Składniki:
110 g wyłuskanych orzechów włoskich (lub pekan – jak w oryginalnym przepisie)
110 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150 g mąki
cukier puder (do obtoczenia)
Przepis:
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. Orzechy rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego, tak, żeby powstały okruszki tak drobne jak bułka tarta. Zmiksuj masło z cukrem na gładką i puszystą masę, dodaj ekstrakt z wanilii i rozdrobnione orzechy. Miksuj chwilę, następnie dodaj mąkę i znów jeszcze chwilę miksuj aż wszystkie składniki będą połączone.
Od masy odrywaj kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj w dłoniach kulki i lekko spłaszcz każdą z nich na blaszce. Samo lepienie jest dość proste i szybkie (i dla mnie bardzo przyjemne), bo masa orzechowa bardzo łatwo się formuje i nie klei się do rąk. Należy zachować 3 cm odstępy pomiędzy ciastkami. Wstaw ciastka do piekarnika i piecz 29 minut. Dokładnie 29 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź (inaczej zaczną się rozlatywać w dłoniach), następnie każde ciasteczko, bardzo delikatnie, obtocz w cukrze pudrze i z powrotem ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika jeszcze na 3-4 minuty, po czym wyjmij i wystudź.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/wallnuts-puffs-ciasteczka-29-minutowe.html