Wykonanie
Pieczone dokładnie 29 minut - i są idealne. Tyle jest w przepisie. Pewnie minuta więcej czy mniej nie
zrobi różnicy, ale po dwudziestu dziewięciu są w sam raz.
Ciasteczka zrobione z mielonych
orzechów, niesamowicie delikatne. Nie bierzcie ich do ręki zaraz po wyjęciu z piekarnika – rozlecą się. Muszą odpocząć co najmniej kilka minut, żeby dało się je obtoczyć w cukrze pudrze i zjeść :)Przepis ze strony Waitrose.
Składniki:110 g wyłuskanych
orzechów włoskich (lub pekan – jak w oryginalnym przepisie)110 g miękkiego
masła2 łyżki
cukru1 łyżka ekstraktu z
wanilii150 g
mąkicukier puder (do obtoczenia)Przepis:Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni.
Orzechy rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego, tak, żeby powstały okruszki tak drobne jak
bułka tarta. Zmiksuj
masło z
cukrem na gładką i puszystą masę, dodaj ekstrakt z
wanilii i rozdrobnione
orzechy. Miksuj chwilę, następnie dodaj
mąkę i znów jeszcze chwilę miksuj aż wszystkie składniki będą połączone.Od masy odrywaj kawałeczki ciasta wielkości
orzecha włoskiego, uformuj w dłoniach kulki i lekko spłaszcz każdą z nich na blaszce. Samo lepienie jest dość proste i szybkie (i dla mnie bardzo przyjemne), bo masa orzechowa bardzo łatwo się formuje i nie klei się do rąk. Należy zachować 3 cm odstępy pomiędzy
ciastkami. Wstaw
ciastka do piekarnika i piecz 29 minut. Dokładnie 29 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź (inaczej zaczną się rozlatywać w dłoniach), następnie każde
ciasteczko, bardzo delikatnie, obtocz w cukrze pudrze i z powrotem ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika jeszcze na 3-4 minuty, po czym wyjmij i wystudź.