Wykonanie
Pierwsza zasada pisania bloga o gotowaniu? Gotuj i pisz. Ostatnio nie miałam okazji nic wrzucać (lenistwo nie ma z tym nic wspólnego! no, może trochę...), ale w trakcie grzebania wśród zdjęć odnalazłam prehistoryczny obrazek
ciastek czekoladowych. Doskonale pamiętam, jakie były: wilgotne, słodkie, a przede wszystkim cudownie
czekoladowe! Wypróbujcie sami :)WILGOTNE
CIASTKA CZEKOLADOWESkładniki (na 50
ciastek):220g
mąki9 łyżek
kakao115g
masła160g
cukru200g
czekolady (gorzkiej lub po 100g gorzkiej i
mlecznej)170ml
maślankipół łyżeczki
sodyłyżeczka
cukru z
waniliąszczypta
soliMąkę,
sodę,
sól wymieszać.
Masło roztopić i dokładnie wymieszać z
kakao. Dodać
cukier,
cukier z
wanilią i
maślankę, połączyć. Powoli dodawać
mąkę (wciąż miksując), na koniec dorzucić posiekaną
czekoladę.
Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu
ciastka stwardnieją.Przepis pochodzi z witryny mojewypieki.com