Wykonanie
Ciasteczka czekoladowe i szklanka
mleka wymarzony podwieczorek dla małych i dużych łasuchów. Te
ciasteczka uważam za jedne z lepszych, ponieważ nie twardnieją, i nwaet na drugi trzeci dzień są mięciutkie i rozpływają się w ustach.
Ciasteczka czekoladowe przygotował mój syn Kacper i zaniósł do szkoły dla swoich koleżanek z okazji jutrzejszego Dnia Kobiet Przepis znaleziony na Moje wypieki z małymi modyfikacjamai.
2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2/3szklanki gorzkiego
kakaopół łyzeczki
sody3 tabliczki
czekolady (biała,
mleczna i gorzka)3/4 szklanki
maślankiszczypta
soli100 g
masłaMasło roztopic, do gorącego dadać gorzkie
kakao i dokladnie wymieszać, następnie dodać
cukier i
maślankę i wszystko razem zmiksować na gładka masę.
Mąkę wymieszać z
sodą i
solą i powoli dodawać do masy kakowej,Doklądnie wymieszac. Na sam koniec wsypać drobno pokrojoną
czekoladę.Wszystko razem połączyć. Ciasto wykłądać równymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w tem.175 st 11-12 minut. Po upieczeniu
ciasteczka są bardzo miękkie wiec odczekac chwilę i przełożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.