ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z owocami na festyn:)

Ciasto drożdżowe z owocami na festyn:)

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu moja bratowa poprosiła mnie żeby upiec dzieciom na festyn ciasto! Ależ się ucieszyłam:)
Myśląc o odpowiednim wypieku na ten dzień wiedziałam, że musi to być przepis sprawdzony, smaczny, łatwy do krojenia i trzymania w ręce oraz "bezpieczny" przy tym upale i tak powstało ciasto drożdżowe z owocami i cynamonową kruszonką. Uwielbiam robić ciasta drożdżowe, ten zapach w domu!!!
Mam swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe oczywiście z blogu Moje Wypieki .
Dla mnie to przepis idealny. Ciasto pięknie się wyrabia i ładnie wyrasta. Smakuje jak pyszna owocowa drożdżówka. Należy uważać z ilością owoców aby zbytnio nie obciążyły wypieku. A kruszonka to po prostu marzenie.
Składniki na zaczyn:
4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki cukru
Ponadto na ciasto
:
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
1/4 kostki rozpuszczonego margaryny
1 jajko
1 żółtko
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
szklanka truskawek
I na kruszonkę:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
cukier waniliowy - 16 g
pół kostki roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć na cieście owoce, posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2011/06/ciasto-drozdzowe-z-owocami-na-festyn.html