ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nie może być sezonu na śliwki bez pysznego ciasta drożdżowego :) Słodkie, rozpływające się w ustach, wilgotne i pyszne. Niczego mu nie brakuje i znika dosłownie w moment.
Żałuję, że już się skończyło :)
Przepis nie jest trudny, nie przerażajcie się jego długością (przepisu) bo naprawdę warto. Polecam!
PS. Przy okazji zapraszam Was na snapchat kuchniaelexis , gdzie cały czas coś nowego nagrywam :)
Potrzebujemy:
Składniki na zaczyn
32 g świeżych drożdży (lub 4 łyżeczki drożdży suchych)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka
szczypta cukru
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Składniki na ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka
1/2 szklanki cukru
skórka starta na małych oczkach z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 kostki masła (rozpuszczonego)
1 żółtko i 1 całe jajko
szczypta soli
około 1 kg odpestkowanych śliwek (polecam węgierki)
Składniki na ciasto (oprócz śliwek rzecz jasna) łączymy z zaczynem. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
W tym czasie możemy zrobić kruszonkę. Łączymy ze sobą:
100 g cukru
pół kostki roztopionego masła
180 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki cynamonu
16 g cukru waniliowego
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Do blachy przekładamy ciasto, wykładamy na wierzch przekrojone na pół śliwki (bez pestek) i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Kruszonka powinna się lekko zarumienić.
Smacznego!
Inspiracja tutaj
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/09/najlepsze-ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami.html