ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Gdy robi się ciepło to mój apetyt szwankuje i jakoś nie mam wówczas ochoty ani na jedzenie, ani stanie przy garach. Miło by było gdyby skutkowało to ujemnym bilansem kalorycznym, ale niestety nic z tych rzeczy ;-) Bo mój apetyt ustępuje miejsca łakomstwu! Nie mogę oprzeć się ciastom, lodom, sokom i owocom.
Idąc przez centrum miasta nie sposób oprzeć się dwóm gałkom w Tralalala - dwóm, bo sprzedają co najmniej dwie :-D. Potem na Hali Targowej same wskakują do torby pachnące truskawki, a jak przyjdę do domu to widzę na blogach całą masę słodkich pyszności, które powinny zostać zrobione i skonsumowane już, tu i teraz...
Widać mam słaby charakter, skoro się temu poddaję... A co mi tam, takie ciacho mogę jeść na każdy posiłek i przyznam szczerze, że tak robię. Jak takie ciasto drożdżowe z truskawkami opuści mój piekarnik, staje się moim śniadaniem, obiadem i kolacją. Nawet zdjęć dużo nie robię, bo trzymanie aparatu przeszkadza w konsumpcji ;-) No dobra dość pisania, pędzę upiec kolejną porcję!
Składniki:
ZACZYN:
35 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
KRUSZONKA:
100 g cukru
180 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
100 g gorącego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
CIASTO:
1 jajko
1 żółtko
50 g stopionego masła
2 3/4 szklanki mąki pszennej
skórka otarta z małej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
kieliszek białego rumu
ok. 1 kg truskawek (lub innych owoców)
Potrzebna będzie dość spora blacha 30x40 cm. Ja mam największą 25x32 cm i dzielę ciasto na nią i keksówkę.
Przygotować zaczyn mieszając drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawić płyn na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować i wymieszać z mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
W międzyczasie można przygotować kruszonkę. W tym celu należy wymieszać mąkę, cukier, wanilię i cynamon, dolać gorące roztopione masło i energicznie wymieszać.
Gdy zaczyn będzie gotowy wymieszać go z pozostałymi składnikami (oprócz owoców) i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia na około godzinę, znów do podwojenia objętości.
Blaszkę wysmarować masłem i ułożyć na niej wyrośnięte ciasto. Rozciągnąć je równomiernie palcami na całą powierzchnię. Na wierzchu ułożyć truskawki, małe w całości, większe przekroić na pół. Całość posypać kruszonką i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut, a w tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Piec ciasto, aż się ładnie zrumieni. Dużą blachę piekę ok 40-50 minut, a keksówkę ok. 30 minut. Dodatkowo mam jeszcze swój rytuał, który stosuję tylko przy cieście z truskawkami. W połowie czasu pieczenia przykrywam ciasto papierem do pieczenia na jakieś 5-10 minut. To powoduje, że truskawki puszczają sok, a po ściągnięciu papieru, sok ten odrobinę się karmelizuje. Naprawdę polecam spróbować.
I nie będę się wymądrzać, że nie należy jeść gorącego ciasta. Nie da się nie zjeść!!! :-D
Smacznego :-)
INFO : Przepis bajaderki z MniamMniam, lekko zmodyfikowany przez lata pieczenia tego ciacha...
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/06/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i.html