Wykonanie
Oto szybki poradnik zakupowy dotyczący produktów niezbędnych do wykonania sushi we własnym domu.Decydując się na samodzielne przygotowanie sushi pierwszą rzeczą, którą musimy wykonać jest udanie się na zakupy. W obecnych czasach z kupieniem składników nie mamy żadnego problemu. Wybieramy się do pobliskiej galerii handlowej, sklepu z orientalną żywnością, specjalnych sklepów z kuchnią azjatycką lub po prostu do pobliskiego większego supermarketu. Gwarantuję, że w każdym z tych miejsc znajdziecie wszystkie potrzebne składniki.
Ryż, przynajmniej w moim odczuciu to najważniejszy składnik sushi. Dobrze jest więc postarać się aby był on dobrej jakości. Ja kupuję zwykle
ryż w małych (500g) paczuszkach w hipermarkecie (najczęściej House of
Asia lub Blue Dragon). Jakość jest naprawdę zadowalająca a cena dostatecznie niska. Często również na te produkty jest w marketach promocja. Warto popatrzeć wtedy na datę ważności. Jeżeli jesteśmy miłośnikami sushi i wiemy, że będzie ono często gościło na naszym
stole warto pojechać do sklepu azjatyckiego i kupić większe opakowanie. Cena za kg jest wtedy znacznie niższa.
Nori – liście alg to temat rzeka. Nie jestem znawcą ani sushi ani nawet kuchni japońskiej dlatego nie przywiązuję wagi do ich rodzaju. Kupuję najczęściej takie w opakowaniach po 10 sztuk (na tyle mniej więcej wystarcza 500g
ryżu). Bardzo dobrej jakości
nori można kupić w „Kuchnie świata”. Ważne jest alby dobrze obejrzeć opakowanie (nie może być pęknięte bo
nori bardzo łatwo wilgotnieją) oraz upewnić się, że liście nie są połamane.
Kolejnym ważnym elementem jest japoński
ocet ryżowy. Kupujemy go w buteleczkach po 150-200ml. Wystarcza ona na doprawienie 500g ugotowanego
ryżu. Gdy zdecydujemy się również marynować twarde warzywa (np.
marchew) potrzebujemy 2 takich butelek.
Wasabi – bardzo ostry japoński
chrzan. W sklepach dostępny w dwóch rodzajach. W postaci pasty oraz proszku do samodzielnego rozrabiania. Ja preferuję pastę i zawsze kupuję tylko taką w tubce
W tym
monecie mamy już składniki podstawowe do przygotowania rolek. Kolejnym etapem jest skompletowanie dodatków do sushi. Przedstawię Wam moje standardowe i sztandarowe produkty.Warzywa : Zaczynając swoją przygodę z sushi warto postawić na warzywa znane i lubiane przez siebie. Ja kupuję zawsze
marchew,
awokado,
ogórka,
rzepę japońską, tykwę marynowaną.
Rzepa i tykwa nie są dostępne w marketach i trzeba ich szukać w specjalistycznych sklepach (ja kupuję w „Kuchnie świata”).
Mięso : Nie ma sushi bez
mięsa ryb. Obok
ryżu to najważniejszy składnik. Bardzo ważne jest aby
ryba była świeża. Odpada więc kupowanie jej w marketach. Najlepiej zrobić to na zamówienie w „Kuchnie świata” lub od lokalnego (sprawdzonego!) dostawcy ryb. W niektórych sklepach specjalizujących się w produktach kuchni azjatyckiej można dostać kontakt do osoby sprowadzającej
ryby np do restauracji sushi. Ja kupuję w „Kuchnie świata”
łososia oraz
tuńczyka (rzadziej bo cena zabija). Dodatkowo można kupić paluszki
krabowe – surimi oraz
krewetki.
Ponadto: Bardzo dobrym dodatkiem do sushi jest
serek Philadelphia . Jego również polecam dodać do listy zakupowej. Nie zapominajmy o jajkach (do tamago) oraz o
sosie sojowym. Warto również pomyśleć o marynowanym
imbirze oraz o czarnym
sezamie – element dekoracyjny do california-
maki.Jeżeli macie jakieś własne sugestie i pomysły napiszcie je w komentarzach. Zastanawia mnie również ilu z Was zdecydowało się kiedyś na przygotowanie sushi w domu?