ßßß Cookit - przepis na Sushi w domu - co i gdzie kupić?

Sushi w domu - co i gdzie kupić?

nazwa

Wykonanie

Oto szybki poradnik zakupowy dotyczący produktów niezbędnych do wykonania sushi we własnym domu.
Decydując się na samodzielne przygotowanie sushi pierwszą rzeczą, którą musimy wykonać jest udanie się na zakupy. W obecnych czasach z kupieniem składników nie mamy żadnego problemu. Wybieramy się do pobliskiej galerii handlowej, sklepu z orientalną żywnością, specjalnych sklepów z kuchnią azjatycką lub po prostu do pobliskiego większego supermarketu. Gwarantuję, że w każdym z tych miejsc znajdziecie wszystkie potrzebne składniki.
Ryż, przynajmniej w moim odczuciu to najważniejszy składnik sushi. Dobrze jest więc postarać się aby był on dobrej jakości. Ja kupuję zwykle ryż w małych (500g) paczuszkach w hipermarkecie (najczęściej House of Asia lub Blue Dragon). Jakość jest naprawdę zadowalająca a cena dostatecznie niska. Często również na te produkty jest w marketach promocja. Warto popatrzeć wtedy na datę ważności. Jeżeli jesteśmy miłośnikami sushi i wiemy, że będzie ono często gościło na naszym stole warto pojechać do sklepu azjatyckiego i kupić większe opakowanie. Cena za kg jest wtedy znacznie niższa.
Nori – liście alg to temat rzeka. Nie jestem znawcą ani sushi ani nawet kuchni japońskiej dlatego nie przywiązuję wagi do ich rodzaju. Kupuję najczęściej takie w opakowaniach po 10 sztuk (na tyle mniej więcej wystarcza 500g ryżu). Bardzo dobrej jakości nori można kupić w „Kuchnie świata”. Ważne jest alby dobrze obejrzeć opakowanie (nie może być pęknięte bo nori bardzo łatwo wilgotnieją) oraz upewnić się, że liście nie są połamane.
Kolejnym ważnym elementem jest japoński ocet ryżowy. Kupujemy go w buteleczkach po 150-200ml. Wystarcza ona na doprawienie 500g ugotowanego ryżu. Gdy zdecydujemy się również marynować twarde warzywa (np. marchew) potrzebujemy 2 takich butelek.
Wasabi – bardzo ostry japoński chrzan. W sklepach dostępny w dwóch rodzajach. W postaci pasty oraz proszku do samodzielnego rozrabiania. Ja preferuję pastę i zawsze kupuję tylko taką w tubce
W tym monecie mamy już składniki podstawowe do przygotowania rolek. Kolejnym etapem jest skompletowanie dodatków do sushi. Przedstawię Wam moje standardowe i sztandarowe produkty.
Warzywa : Zaczynając swoją przygodę z sushi warto postawić na warzywa znane i lubiane przez siebie. Ja kupuję zawsze marchew, awokado, ogórka, rzepę japońską, tykwę marynowaną. Rzepa i tykwa nie są dostępne w marketach i trzeba ich szukać w specjalistycznych sklepach (ja kupuję w „Kuchnie świata”).
Mięso : Nie ma sushi bez mięsa ryb. Obok ryżu to najważniejszy składnik. Bardzo ważne jest aby ryba była świeża. Odpada więc kupowanie jej w marketach. Najlepiej zrobić to na zamówienie w „Kuchnie świata” lub od lokalnego (sprawdzonego!) dostawcy ryb. W niektórych sklepach specjalizujących się w produktach kuchni azjatyckiej można dostać kontakt do osoby sprowadzającej ryby np do restauracji sushi. Ja kupuję w „Kuchnie świata” łososia oraz tuńczyka (rzadziej bo cena zabija). Dodatkowo można kupić paluszki krabowe – surimi oraz krewetki.
Ponadto: Bardzo dobrym dodatkiem do sushi jest serek Philadelphia . Jego również polecam dodać do listy zakupowej. Nie zapominajmy o jajkach (do tamago) oraz o sosie sojowym. Warto również pomyśleć o marynowanym imbirze oraz o czarnym sezamie – element dekoracyjny do california-maki.
Jeżeli macie jakieś własne sugestie i pomysły napiszcie je w komentarzach. Zastanawia mnie również ilu z Was zdecydowało się kiedyś na przygotowanie sushi w domu?
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/sushi-w-domu-co-i-gdzie-kupic