Wykonanie

Kilka dni temu zawitaławiosna. Chciałabym, byzadomowiła się na dobre.Przyrządzam
słonecznepotrawy, pełne barw i blasku,by ta piękna aura rozświetliła i ogrzała nie tylko otoczenie,ale też naszą codzienność.Pragnę ciepła, wiosennegozachwytu pięknem stworzenia,nieśmiałości, z jaką przyrodawokół nas budzi się do nowego życia.Przygotowałam dziś radosne naleśniki. Lekkie, słodkie i wytrawne zarazem.Ciasto sporządziłam według następujących proporcji: 200 g przesianej
mąki pszennej,2
jajka, 350 ml
mleka, 20 g stopionego
masła,1 łyżka
oliwy, szczypta
cukru i dwie szczypty
soli.
Jaja rozbiłam, dodałam
sól i
cukier oraz część
maki.Cały czas ubijając wlałam
mleko,
oliwę i roztopione, przestudzone
masło.Dodałam resztę
mąki. Porządnie wymieszałam, odstawiłam na pół godziny,by ciasto odpoczęło. Masę podzieliłam na dwie części.Jedną pozostawiłam naturalną, do drugiej dodałam dwie łyżki
kakao, dwie łyżeczki
cukru waniliowego i dwie łyżki
cukru pudru.Usmażyłam cienkie naleśniki oddzielając jasne od
kakaowych.Naturalne naleśniki posmarowałam
marmoladą malinową.Ciemne -
serkiem śmietankowym zmieszanym z dwiema łyżkami posiekanych
migdałów i szczyptą startego
imbiru.Placki posmarowane masą zwinęłam w rulon, pokroiłam na równe części,nadziałam na średniej długości patyczki do szaszłyków.Schłodziłam przed podaniem.Bardzo smacznie polecam :)