Wykonanie
Domowe
lody czekoladowe, idealny deser na niedzielę. Podaję je z lekko ubitą kremówką…Lubicie bitą śmietanę? Ja uwielbiam! Z czekoladowymi
lodami jeszcze bardziej! Domowe
lody są najlepsze. Można przyrządzić takie jakie tylko dusza zapragnie. Tradycyjne
lody ale i lekkie
sorbety, puszyste parfait i dietetyczne
lody jogurtowe . Jemy
lody przez cały rok. Latem to wspaniały orzeźwiający deser. Zimą pyszny z gorącą
kawą, naleśnikami czy goframi. Deser dla całej rodziny.
Składniki:ok. 600 ml60 g
masła250 ml
mleka2 duże
jajka200 g
gorzkiej czekolady125 ml kremówki + 125 ml do podania70 g
cukru½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktuszczypta
soli2 łyżki liofilizowanych
malinamiZagotuj połowę
mleka z
masłem. Z drugą połową
mleka roztrzep
jajka i wlej do gorącego
mleka energicznie mieszając. Doprowadź mieszankę do wrzenia ale nie gotuj, bo będzie jajecznica. Wlej mieszankę do blendera i dodaj pokrojoną
czekoladę. Miksuj przez chwilę, a następnie wsyp
cukier i
wanilię i miksuj jeszcze przez 30 sekund. Na koniec wlej
śmietankę i miksuj kolejne 30 sekund. Przelej
lody do miseczki, przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 6 godzin. Mieszaj
lody co godzinę, aby się równo zamroziły. Można uszyć maszynki do
lodów. Napełnij miseczki lekko zamrożonymi
lodami. Ubij
śmietankę i udekoruj nią deser. Całość posyp liofilizowanymi
malinami.