Wykonanie
Dzień dobry!Mam już wakacje od miesiąca, ale uwierzcie mi, że dopiero teraz zaczynam to odczuwać. Do tej
pory chciałam zrobić wszystko na JUŻ bo przecież nie ma czasu, ale to kłamstwo. Mam go w wystarczających ilościach, więc nie ma potrzeby, żeby wszędzie 'biegać' ( muszę sobie o tym przypominać). Pewnie pogoda odgrywa tu dużą rolę, ale wydaje mi się, że większe znaczenie mają najbliższe mi osoby, które są ze mną przez cały czas. Z myślą o nich powstały dzisiejsze muffinki. Spontaniczne spotkanie osłodziły nam moje ulubione muffinki ! Słodkie ciasto przełamują kwaśne
maliny, które dodatkowo
pokryłam kruszonką- wiecie, że mogłabym dodawać ją do wszystkiego! Mam nadzieję, że skusicie się na te letnie smaki :)Składniki:200g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli40g
cukru1
jajko100g
masła, rozpuszczonego100ml
mleka3 łyżki
serka typu Bieluch120g
malinkruszonka:100g zimnego
masła130g
mąki20g
cukru70g
migdałów w słupkachPrzygotowanie:Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w jednej misce i siekając nożem łączymy wszystko ze sobą. Następnie formujemy z masy zbitą kulę.Roztopione
masło łączymy z
cukrem. Następnie ciągle mieszając dodajemy
jajko oraz
serek i dokładnie ucieramy. Na przemian z
mlekiem dodajemy wszystkie suche składniki (
mąkę, proszek,
sól).Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je
ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy po 4
malinki i całość posypujemy kruszonką.Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Podajemy obsypane
cukrem pudrem ze świeżymi
malinami.Smacznego :)