Wykonanie

Urocze, wiosennie zakochane, maślanekotki uśmiechają się do mnie szeroko.Słodkie bułeczki o sterczących uszkachto wspaniały pomysł na
słoneczneśniadanie. Do pełni szczęścia wystarczyszklanka ciepłego
mleka lub
kakao i cały dzień wypełniony będzie dobrymhumorem - gwarantuję :)600 g przesianej
mąki pszennej,40 g miałkiego
cukru, 50 g
masła,20 g świeżych
drożdży, 2
jajka,240 ml
mleka, pół łyżeczki
soli, paczuszka
cukru waniliowego.
Drożdże rozpuściłam w odrobinie ciepłego
mleka, dodałam łyżkę
cukru,odstawiłam do wyrośnięcia. Pozostałe
mleko lekko podgrzałam, rozpuściłam w nim
masło, dodałam
cukier i
cukier waniliowy. Wbiłam
jajka, wymieszałamdokładnie trzepaczką. Wlałam zaczyn a na końcu wsypałam
mąkę.Wyrobiłam gładkie, jędrne ciasto na blacie posypanym
mąką. Przełożyłam do miski,przykryłam ściereczką, odstawiłam. Gdy ciasto podwoiło swoją objętośćzagniotłam je raz jeszcze. Rozwałkowałam na grubość około pól centymetra,wykrawałam foremką kocie pyszczki i serduszka.Poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiłam na pół godziny,by odpoczęły i troszkę wyrosły. Posmarowałam rozmąconym
jajkiem, posypałam
cukrem kryształem. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 195°C.Bardzo smacznie polecam :)