Wykonanie
Czerwona kapusta idealniepasuje jako dodatekdo różnego rodzaju
mięs.Posiada piękną barwę,rozsiewa smakowity aromat i jest bardzo dobra.Użyłam około 1 kg kiszonej
czerwonej kapusty,choć z powodzeniem możnazastąpić ją świeżą, którą należyuprzednio cienko poszatkować.Na dużej, głębokiej patelnipodsmażyłam jedną
cebulę pokrojoną w piórka.Włożyłam
kapustę, wymieszałam, chwilę smażyłam.Zalałam niepełną szklanką wołowego
wywaru.Dodałam 3
goździki,
liść laurowy, sok z jednej
cytryny, trochę
soli i
cukruoraz garść
rodzynek.Dusiłam pod przykryciem około pół godziny mieszając od czasu do czasu.
Wywar wyparował, więc wlałam szklankę czerwonego,
wytrawnego wina i dusiłam jeszcze około 20 minut.Na końcu doprawiłam odrobiną świeżo startej
gałki muszkatołowej.Nadaje się do serwowania na gorąco i na zimno.