ßßß Cookit - przepis na Składniki: na biszkopt ( z Jadalni )

Składniki: na biszkopt ( z Jadalni )

nazwa

Wykonanie

Można by napisać "najlepszy" krem, jednak czy to już ostatni z najlepszych? tego nie wiem, myślę, że jest ich wiele aż zanadto by upierać się przy tym jednym... jest słodki to oczywiste bo przecież zawiera cukier, jest ciężki bo przecież zawiera sporą ilość masła ale za to jest aksamitny i maślany, pachnie malinami i świetnie się z nim pracuje! Czekolada nie jest jeszcze moją dobrą stroną, jest trudna, wymaga wiele cierpliwości, dokładności i serca... nie wyszła tym razem idealna ale jest lepiej niż wcześniej, w końcu i dojdę do jakiejś tam perfekcji choć sądzę, że to ciężki orzech do zgryzienia:) Tak naprawdę najlepiej zmrozić sobie ciasto by później móc dobrze chlusnąć czekoladą, w przeciwnym razie krem z pewnością będzie się topił mimo iż czekolada będzie chłodna. W każdym razie malinowa rolada wyszła pyszna... nie jest zwijana tradycyjnie jak rolady, jest złożona jak klocki ... blat do blatu dlatego można ją uznać za banalnie prostą i polecić wykonanie nawet dziecku:) pewnie byłoby zadowolone! a teraz ...jeden cienki plaster i kawa ...w zupełności wystarczy:)
Rolada z maślanym malinowym kremem
pomysł własny
12 jaj
550g cukru
400g mąki pszennej
40g kakao
80g mleka
120gmasła
Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione masło z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Masę dzielimy na 4 części, do każdej dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy tylko do połączenia się masy z kolorem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Składniki: na krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) z tej strony klik
250 g malin, świeżych lub mrożonych
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
4 białka
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Ponadto:
200g czekolady deserowej
100g masła
maliny do dekoracji
Maliny, wodę i sok z cytryny umieścić w małym garnuszku. Zagotować i gotować bez przykrycia aż maliny się rozpadną i ilość wody zredukuje. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek. Powinniśmy otrzymać około 1/4 szklanki malinowego puree. Schłodzić.
Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie; rozcierając pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru). Jeśli misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.
Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest ok i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać malinowe puree i zmiksować. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.
Złożenie:
Z biszkoptu zdjąć wierzchnią przypieczoną warstwę, przeciąć go wzdłuż i wykroić kółka, następnie smarować je kremem i przyklejać jeden do drugiego ( robiłam to na dużej desce ), posmarować boki i wstawić najlepiej na noc do lodówki lub jeśli chcecie do zamrażalnika na około 3 godziny. Kolejnego dnia topimy czekoladę z masłem, chłodzimy i oblewamy roladę, układamy maliny i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kroimy ukośnie jak kiełbasę :) Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/09/rolada-z-maslanym-malinowym-kremem.html