Wykonanie
Niedawno byłam z córką na zjeździe rodzinnym i moja siostra przywiozła kruchy placek z
truskawkami i pianką, zwany też gdzieniegdzie pleśniakiem . Z rodzinnego domu pamiętam go z kwaskowatymi
porzeczkami lub
agrestem – specjalnie na potrzeby tego placka pakowaliśmy w słoiczki
czarne porzeczki przesypane
cukrem lub
agrest w
syropie. Swojego
agrestu mieliśmy niewiele, ale wymienialiśmy się ze znajomymi – wiadro
agrestu za wiadro
czereśni, których mieliśmy dwa duże drzewaSłowo się rzekło, placek upieczony. Trochę pokombinowałam, bo Mama piekła ten placek układając na dnie dwa rodzaje ciasta – zwykłe i
kakaowe na przemian w szachownicę – czasem to było moje zadanie. Pokazałam to w jednym z początkowych wpisów na blogu – klik, klik .Teraz zrobiłam ciasto nieco inaczej, ale też dwa rodzajeszklanka
mąki pszennej i tyle samo krupczatkiłyżka
kakao50 g drobnego
cukruszczypta
soli125 g
masła3
żółtka1 łyżka lodowatej
wodybeza :3
białka1/2 szklanki
cukrukilka kropel
soku z cytrynyDodatkowoszklanka
porzeczek , czarnych i czerwonych i garść
agrestuMieszamy
mąkę z
cukrem i
solą. Dodajemy miękkie
masło pokrojone na kawałki- ciasto powinno zbijać się w okruchy. Dodajemy
żółtka zmieszane z
wodą i całość wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Dzielimy ją na trzy części – jedną wkładamy do zamrażalnika , do drugiej dodajemy
kakao i te dwie wkładamy do lodówki na pół godziny.Schłodzonym
ciastem wylepiłam formę w paski , takie na 3 cm – na środku ciemny, po bokach jasne, na przemian, aż do końca.
Potem robimy
bezę : zimne
białka z lodówki solimy leciutko i ubijamy trzepaczkami miksera. Jak
zrobi się piana, dosypujemy powoli
cukier i nadal ubijamy, aż podniesiona trzepaczka będzie ciągnęła za sobą białą „wstążkę ” piany. Dodajemy troszkę
soku z cytryny.Na cieście rozkładamy gęsto
owoce lekko oprószone
mąką, na nie układamy pianę i ścieramy równomiernie na wierzch na tarce trzecią część ciasta .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut, do zezłocenia wierzchu. Pod koniec możemy dosuszyć nieco w niższej temperaturze.Placek wyszedł pyszny, kruchy spód z dodatkiem
kakao, kwaskowe
owoce i słodka
beza to doskonała kombinacja na lato.Smacznego !