Wykonanie
Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na Kruche ciasto z
rabarbarem,
truskawkami i
bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego
czekoladową wersję, ale z innymi
owocami. Padło na
agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)
Agrest jest
owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :)Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche
czekoladowe ciasto z
agrestem i słodką
bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka
bezą i
czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych
owoców. Polecam! :)SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ:250 g
mąki pszennej tortowej50 g
mąki ziemniaczanej120 g
cukru (użyłam brązowego)180 g zimnego
masła5
żółtek3 łyżki ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSKŁADNIKI NA
BEZĘ:5
białek250 g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejDODATKOWO:500 g
agrestuWYKONANIE:SPÓD:Zimne
masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na 20 minut do zamrażalnika.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj dno lekko
olejem.Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z
ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut .
BEZA:
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać
cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj
mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę.Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 130 stopni C.Na spód wysyp równomiernie warstwę
agrestu, a następnie wyłóż delikatnie
bezę. Wyrównaj wierzch.Wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp delikatnie powstałymi wiórkami
bezę.Piecz ciasto przez 55 minut, a następnie wyłącz piekarnik i od razu wyjmij z niego ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ciasto kroi się najlepiej, gdy jest porządnie przestudzone. Gotowe! Smacznego!