ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)
Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :)
Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :)
SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ:
250 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru (użyłam brązowego)
180 g zimnego masła
5 żółtek
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
5 białek
250 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
500 g agrestu
WYKONANIE:
SPÓD:
Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na 20 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj dno lekko olejem.
Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut .
BEZA:
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 130 stopni C.
Na spód wysyp równomiernie warstwę agrestu, a następnie wyłóż delikatnie bezę. Wyrównaj wierzch.
Wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp delikatnie powstałymi wiórkami bezę.
Piecz ciasto przez 55 minut, a następnie wyłącz piekarnik i od razu wyjmij z niego ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ciasto kroi się najlepiej, gdy jest porządnie przestudzone. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/07/kruche-ciasto-czekoladowe-z-agrestem-i.html