ßßß
Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :)Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :)SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ:250 g mąki pszennej tortowej50 g mąki ziemniaczanej120 g cukru (użyłam brązowego)180 g zimnego masła5 żółtek3 łyżki ciemnego kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliSKŁADNIKI NA BEZĘ:5 białek250 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanejDODATKOWO:500 g agrestuWYKONANIE:SPÓD:Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na 20 minut do zamrażalnika.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj dno lekko olejem.Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut .BEZA:Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę.Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 130 stopni C.Na spód wysyp równomiernie warstwę agrestu, a następnie wyłóż delikatnie bezę. Wyrównaj wierzch.Wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp delikatnie powstałymi wiórkami bezę.Piecz ciasto przez 55 minut, a następnie wyłącz piekarnik i od razu wyjmij z niego ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ciasto kroi się najlepiej, gdy jest porządnie przestudzone. Gotowe! Smacznego!