Wykonanie
Taki dzisiaj urodzinowy był dzień... szesnastka Weroniki :-) Wszystkiego Najlepszego córko!
Tort
maślany przekładany
spodem migdałowympomysł własnySkładniki: na
biszkopt6 jaj250g
cukru200g
mąki pszennej30g
kakao40g
mleka60gmasłaRozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z
cukrem na puszystą masę,
mąkę przesiać,
mleko i
masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą
mąkę z
kakao i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione
masło z
mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz
biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.Składniki na blaty
bezowe:170g podprażonych zmielonych na
mąkę migdałówszczypta
soli1 szklanka drobnego
cukru do wypieków4 duże
białkaW misie miksera ubić
białka, na sztywną pianę. Dodawać
cukier łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania do otrzymania błyszczącej, sztywnej masy. Dodać zmielone suche składniki, w dwóch turach, wymieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć na przygotowany wcześniej papier do wypieków do 20cm rantu niewielką ilość tak by pokryła tylko spód, wyciągnąć do góry rant, położyć obok masy i jeszcze dwa
razy wyłożyć taką samą ilość masy by otrzymać trzy małe 20 cm blaty. Blaty pieczemy bez rantów..one potrzebne są tylko by uzyskać ładny okrąg :-)
Krem
maślany na
bezie szwajcarskiejcytuję za Dorotą250 g
malin, świeżych lub mrożonych1/4 szklanki
wody2 łyżki
soku z cytryny345 g
masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki4
białka1 i 1/4 szklanki
cukruszczypta
soliMaliny,
wodę i
sok z cytryny umieścić w małym ganuszku. Zagotować i gotować bez przykrycia aż
maliny się rozpadną i ilość
wody zredukuje. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek. Powinniśmy otrzymać około 1/4 szklanki
malinowego puree. Schłodzić.
Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę
soli i
cukier. Misę ustawić nad kąpielą
wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż
cukier w
białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie; rozcierając pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek
cukru). Jeśli misa z
białkami (jak i
białka z
cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.Po tym czasie
białka z
cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania
białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a
beza całkowicie zimna.Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać
masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest ok i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać
malinowe puree i zmiksować. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.Krem podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam
mango, do drugiej
malinę.
Składanie
tortu:Blat
biszkoptowy położyłam na paterze, posmarowałam go kremem
mango, następnie przykleiłam spód
migdałowy i na niego wyłożyłam krem malinowy i tak do wykończenia składników. Posmarowałam kremem
mango cały tort, na górze przykleiłam ostatni blat
migdałowy i zrobiłam ,mazy z kremu
malinowego. Dekoracja według uznania, mi się podobają wiszące kiście
porzeczek dlatego je użyłam. Smacznego!