ßßß Cookit - przepis na Sushi Maki

Sushi Maki

nazwa

Wykonanie

Sushi byłam zainteresowana od dawna- dlaczego?
ponieważ te małe zawiniątka niezwykle mnie zachwycały elegancją kulinarna,
bo przecież jak tu się nie zachwycać?! wprawdzie moje zawiniątka do idealnych nie należą z powodu braku wprawy ale co tam, jakoś wyszły chociaż ubaw przy zawijaniu był niesamowity.
Wydawało by się, że to takie proste zawinąć sobie rulonik przy pomocy maty ale co się okazało...wcale nie tak prosto jakby się wydawało! Właściwie to opcje są różne, jedni kładą ryż na całym płacie nori,
inni dzielą go na połowę więc i ja podzieliłam z myślą, że będzie ich więcej :-)
zupełnie nie mogłam zawinąć tak by nadzienie znajdowało się w samym środku więc przeszłam do pierwszej opcji i wyszły "ładniejsze" -powiedzmy!
Nie mniej jednak zjedzone zostały wszystkie!
A oto one :-)
Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi ja użyłam krótko ziarnistego do risotto :-))
1 szklanka wody
5 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
kilka pociętych pasków ogórka świeżego
kilka pociętych pasków paluszków krabowych surimi
kilka pociętych pasków wędzonej polędwicy z łososia
czarny sezam
sos sojowy imbirowy
sos sojowy pikantny
pasta wasabi
marynowany imbir
Przygotowanie ryżu:
Ryż dobrze kilka razy wypłukać tak żeby woda była w etapie końcowym klarowna.
Przełożyć ryż do garnka, zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu do czasu aż się zagotuje.
Kiedy ryż będzie bąblować zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut.
W momencie, kiedy nie widzimy już żadnych bąbli lub wody, ściągamy garnek z ognia i cały czas przykryty zostawiamy na 10 minut. Kiedy nic nie widzimy przez przykrywkę, podnieśmy ją bardzo szybko, uważając, aby nie wypuścić zbyt dużo pary.
Kiedy ryż jest już gotowy, przekładamy go do drewnianej miski i polewamy naszą octową miksturą. Za pomocą drewnianej, płaskiej chochli mieszamy bardzo delikatnie ryż z octem. Trzymając łyżkę pod kątem 45 stopni rozkładamy ryż na całej powierzchni miski. „Kroimy” ryż pod kątem, nie mieszamy jak sałatki, bo zgnieciemy ziarenka i zrobimy papkę. Tak rozłożony ryż szybciej ochładza się do temperatury pokojowej. Na końcu przykrywamy ryż mokrą szmatką, zapobiegając wysuszeniu się ziarenek.
Zawijanie sushi:
Rozłożyć płat nori na bambusowej macie tak żeby wyczuwać chropowatą stronę płata, na której ułożymy ryż.
Ryż układać od góry z odstępem 4 cm -od tej strony będziemy zawijać.
Nakładać ryż na cały płat robiąc przy tym rynienkę, na której należy rozsmarować pastę wasabi a następnie ułożyć nadzienie według uznania, u mnie był to ogórek+surimi, lub ogórek+ łosoś.
Zawijamy płat pomagając sobie matą i kształtując kwadrat, następnie przesunąć matę i wykonać kolejny ruch kończący sklejanie płata. Pokroić na plastry 2cm.
Podawać z sosem sojowym, pasta wasabi i marynowanym imbirem.
Smacznego!
P.s Nie wiem czy to profesjonalne wykonanie ale ja własnie tak przygotowałam Maki.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/11/sushi-maki.html