Wykonanie
Sushi byłam zainteresowana od dawna- dlaczego?ponieważ te małe zawiniątka niezwykle mnie zachwycały elegancją kulinarna,bo przecież jak tu się nie zachwycać?! wprawdzie moje zawiniątka do idealnych nie należą z powodu braku wprawy ale co tam, jakoś wyszły chociaż ubaw przy zawijaniu był niesamowity.Wydawało by się, że to takie proste zawinąć sobie rulonik przy pomocy maty ale co się okazało...wcale nie tak prosto jakby się wydawało! Właściwie to opcje są różne, jedni kładą
ryż na całym płacie
nori,inni dzielą go na połowę więc i ja podzieliłam z myślą, że będzie ich więcej :-)zupełnie nie mogłam zawinąć tak by nadzienie znajdowało się w samym środku więc przeszłam do pierwszej opcji i wyszły "ładniejsze" -powiedzmy!Nie mniej jednak zjedzone zostały wszystkie!A oto one :-)
Składniki:1 szklanka
ryżu do sushi ja użyłam krótko ziarnistego do risotto :-))1 szklanka
wody5 łyżek
octu ryżowego2 łyżki
cukru1 łyżeczka
solikilka pociętych pasków
ogórka świeżegokilka pociętych pasków paluszków
krabowych surimikilka pociętych pasków
wędzonej polędwicy z
łososiaczarny
sezamsos sojowy imbirowysos sojowy pikantnypasta wasabimarynowany
imbirPrzygotowanie
ryżu:
Ryż dobrze kilka
razy wypłukać tak żeby
woda była w etapie końcowym klarowna.Przełożyć
ryż do garnka, zalać szklanką
wody i gotować na małym ogniu do czasu aż się zagotuje.Kiedy
ryż będzie bąblować zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut.W momencie, kiedy nie widzimy już żadnych bąbli lub
wody, ściągamy garnek z ognia i cały czas przykryty zostawiamy na 10 minut. Kiedy nic nie widzimy przez przykrywkę, podnieśmy ją bardzo szybko, uważając, aby nie wypuścić zbyt dużo pary.Kiedy
ryż jest już gotowy, przekładamy go do drewnianej miski i polewamy naszą
octową miksturą. Za pomocą drewnianej, płaskiej chochli mieszamy bardzo delikatnie
ryż z
octem. Trzymając łyżkę pod kątem 45 stopni rozkładamy
ryż na całej powierzchni miski. „Kroimy”
ryż pod kątem, nie mieszamy jak sałatki, bo zgnieciemy ziarenka i zrobimy papkę. Tak rozłożony
ryż szybciej ochładza się do temperatury pokojowej. Na końcu przykrywamy
ryż mokrą szmatką, zapobiegając wysuszeniu się ziarenek.Zawijanie sushi:Rozłożyć płat
nori na bambusowej macie tak żeby wyczuwać chropowatą stronę płata, na której ułożymy
ryż.
Ryż układać od góry z odstępem 4 cm -od tej strony będziemy zawijać.Nakładać
ryż na cały płat robiąc przy tym rynienkę, na której należy rozsmarować pastę wasabi a następnie ułożyć nadzienie według uznania, u mnie był to ogórek+surimi, lub ogórek+
łosoś.Zawijamy płat pomagając sobie matą i kształtując kwadrat, następnie przesunąć matę i wykonać kolejny ruch kończący sklejanie płata. Pokroić na plastry 2cm.Podawać z
sosem sojowym, pasta wasabi i marynowanym
imbirem.Smacznego!P.s Nie wiem czy to profesjonalne wykonanie ale ja własnie tak przygotowałam
Maki.