ßßß Cookit - przepis na Japońska sałatka z ogórków (Sunomono)

Japońska sałatka z ogórków (Sunomono)

nazwa

Wykonanie

Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy.
Składniki:
2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych
1 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
80 ml octu ryżowego (1/3 szklanki)
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
opcjonalnie łyżka sezamu do posypania
Wykonanie:
Ogórki umyć, osuszyć, odciąć miejsca po ogonkach. Na tarce do szatkowania kapusty lub nożem pokroić ogórki w cienkie plastry. Dla lepszego wyglądu można skrobaczką obrać 4 paski skóry, ciąć ogórek z góry na dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki.
Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę.
Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać jabłkowego.
Z ogórków zlewamy powstały płyn i zalewamy powstałą marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przed podaniem można posypać sezamem.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/04/japonska-saatka-z-ogorkow-sunomono.html