Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy.Składniki:2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych1 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru80 ml octu ryżowego (1/3 szklanki)1 łyżka sosu sojowego4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliopcjonalnie łyżka sezamu do posypaniaWykonanie:Ogórki umyć, osuszyć, odciąć miejsca po ogonkach. Na tarce do szatkowania kapusty lub nożem pokroić ogórki w cienkie plastry. Dla lepszego wyglądu można skrobaczką obrać 4 paski skóry, ciąć ogórek z góry na dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki.Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę.Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać jabłkowego.Z ogórków zlewamy powstały płyn i zalewamy powstałą marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.Przed podaniem można posypać sezamem.