Wykonanie
Pomysł zrobienia sushi był przypadkiem. W domu miałam tylko paluszki
krabowe i to właśnie je wykorzystałam do tego dania. Szybkie i proste do wykonania o ile mamy wprawę w przygotowaniu sushi w domu. Kwintesencją tego dania jest kleisty
ryż, którego przygotowanie jest najważniejszym z elementów naszej pracy. Dobre doprawienie i idealna konsystencja sprawią, że hosomaki będą smakować jak w prawdziwej restauracji.Składniki:
Ryż:270 g
ryżu do sushi (najlepiej nishiki)400 ml
wodyliść kombu4 łyżki
octu ryżowego3 łyżeczki
cukruniepełne 1,5 łyżeczki
soli1/2 łyżki
wina mirinPozostałe:3 liście kombu1 opakowanie paluszków
krabowych (15 sztuk)Dodatki:wasabi (z proszku, ew. w paście)
imbir marynowany
sos sojowy (yamasa lub kikkoman)Przygotowanie:
Ryż zalewamy
wodą i odstawiamy na jakaś godzinę, tak by zrobił się biały. Odlewamy
wodę i płuczemy, około 7-8
razy aż
woda stanie się przezroczysta, za każdym razem wylewając ją i nalewając nowej.
Ryż odcedzamy i zalewamy
wodą z przepisu. Na wierzchu kładziemy liść kombu.
Ryż gotujemy dowolną metodą (ja gotuję w mikrofali, u mnie zajęło to około 15-16 minut na pełnej mocy).Z ugotowanego
ryżu wyciągamy liść kombu.
Ryż przekładamy do miski. W szklance mieszamy
ocet,
wino,
cukier i
sól. Podgrzewamy w mikrofali, aż wszystko się rozpuści (nie doprowadzamy do wrzenia). Wlewamy zaprawę do
ryżu, który delikatnie mieszamy, aż do wchłonięcia składników. Całość przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Liść
nori kroimy na dwie równe części, wzdłuż narysowanych linii. Na każdy mały kawałek, mokrą dłonią, nakładamy garść
ryżu, tak by pozostawić pasek o szerokości około 2 cm na końcu, który lekko moczymy
wodą by uległ sklejeniu. Wzdłuż układamy paluszki
krabowe i zwijamy całość na macie do sushi dociskając mocno składniki do siebie. Ruloniki odkładamy na chwilę.Każdy rulonik kroimy na dwie równe części, a te z kolei na 3 kolejne. Sushi podajemy z wasabi,
imbirem i
sosem sojowym.